РЕКЛАМА


17 ноември 1993 г. България побеждава Франция на „Парк де Пренс“ с 2:1 с незабравимия гол на Емил Костадинов в 90-ата минута. До второто победно попадение на „Екзекуторът на петлите“ в мрежата на Бернар Лама се стига след 40-метровия пас на Любослав Пенев към спринтиращия Костадинов. Този гол класира националния отбор на Световното първенство в САЩ’94, където България достига четвърто място. Тогава „Господ беше българин“, както гласеше знаменитата фраза на покойния вече Николай Колев-Мичмана. Не само футболните фенове, цяла България ликува.

Как се промени българския футбол от Париж през „лудото американско лято“ до днес и какво се случи след „златното поколение“ футболисти? – 25 години по-късно отговори на тези въпроси ще потърсят голмайсторът Емил Костадинов, тогавашният селекционер на националния отбор Димитър Пенев и президентът на Българския футболен съюз (БФС) по това време - Валентин Михов. Те ще бъдат гости в студиото на „Извън играта“ на 10 ноември (събота) от 18:00 ч.

Зрителите на БНТ1 ще имат възможност да проследят хронологията на събитията от 1993 г., довели до големия български футболен триумф. В студиото на предаването ще бъдат разказани и любопитни истории, случили се извън стадион „Парк де Пренс“. Как Емил Костадинов и Любослав Пенев пристигат във Франция, след като не са получили визи и защо ръководството на БФС избира за база на отбора резиденцията на Мария Антоанета във Версай – „Трианон Палас“? – ще стане ясно в събота от 18:00 ч. в „Извън играта“ по БНТ1.

Гледайте „Извън играта“ всяка събота от 18:00 ч. по БНТ1.

Героите от "Парк де Пренс" - гости в "Извън играта"
"Извън играта" - 10.11.2018

РЕКЛАМА