РЕКЛАМА

Още от деня | ГЕРБ и БСП преди местните избори | Части от предаването - 4

Дипломатическо напрежение - казусът Западни Балкани 00:40:27

БНТ 1 | 08.07.2019 | Още от деня

Дипломатическо напрежение - казусът Западни Балкани

Дипломатическо напрежение - казусът Западни Балкани
Боби Бобев: Реакцията на Дачич беше вън от добрия дипломатически тон 00:10:41

БНТ 1 | 08.07.2019 | Още от деня

Боби Бобев: Реакцията на Дачич беше вън от добрия дипломатически тон

Боби Бобев: Реакцията на Дачич беше вън от добрия дипломатически тон
ГЕРБ и БСП преди местните избори 00:15:30

БНТ 1 | 08.07.2019 | Още от деня

ГЕРБ и БСП преди местните избори

ГЕРБ и БСП преди местните избори
Преди началото на футболното първенство - обещания за феърплей 00:12:20

БНТ 1 | 08.07.2019 | Още от деня

Преди началото на футболното първенство - обещания за феърплей

Преди началото на футболното първенство - обещания за феърплей

Политически пъзел - управляващи и опозиция преди местните избори. Коментар на Антоанета Христова, политически психолог, и Първан Симеонов, социолог, агенция "Галъп интернешънъл".

В изказването си вчера пред форума на ГЕРБ премиерът Борисов призова партията да е по-близо до хората. Има ли самозабравили се в ГЕРБ?

По думите на Антоанета Христова, когато се анализира имиджът на политическите партии, трябва да не забравяме, че негативното отношение на гражданите към тях е свързано с това, че всеки в политиката, когато влезе във властта се самозабравя. "Апартаментгейт" беше част от това самозабравяне. Затова думите на министър-председателя са много сериозно предупреждение, подчерта тя.

Антоанета Христова беше категорична, че организационната култура на една политическа партия определя устойчивостта й.

Първан Симеонов припомни, че като белег на самозабравяне преди време е изтъквал например премахването на преференциалното гласуване. Подобни решения са резултат от загуба на чувствителност към общественото мнение. "Другото, което и преди сме си говорили, е, че премиерът ще използва отдалия му се случай с "Апартаментгейт", за да изтласка г-н Цветанов и да си върне контрола над партията. И това се случи", каза той и допълни, че в ГЕРБ започва ново летоброене.

Първан Симеонов коментира, че Бойко Борисов ще трябва креативно да решава какво ще прави на предстоящите местни избори, тъй като ситуацията в София вече не е същата. Г-жа Фандъкова търпи доста критики. Проблеми има в Пловдив, Варна, Плевен и Добрич. "Има няколко места, в които БСП излязоха напред в европейските избори. Това остана някак незабелязано. Борисов обаче ги забелязва тези неща и ще трябва да мисли варианти - да привлича кандидати, да припознава кандидати, или пък нещо през телевизора - пак някакви джипове да кара. Във всеки случай премиерът изглежда уверен, че през образи, през имиджи ще може да постигне повече успехи, отколкото през структури", очерта Симеонов.

Антоанета Христова: Вчера бяхме свидетели на конгрес, който беше абсолютно организиран, дисциплиниран, вървящ по устава, с предварително подготвени всичките етапи на процеса. Видяхме, че тези, които подкрепиха оставката на Цветанов, са малко на брой. Няма разделение. Всички тези послания са на една много стройна с много ясен лидер партия. Докато при БСП нещата са различни.

Що се отнася до опозицията, по думите на Първан Симеонов, ръководството на БСП допусна основна грешка като сложи всички инакомислещи в един ъгъл. "Най-голямата тактическа грешка е да събереш противниците си, които иначе не могат да се понасят помежду си, заедно и да им връчиш знаме в ръцете и кауза. Това, което забелязвам е, че г-жа Нинова като че ли започва да преосмисля този подход и се опитва да приобщи част от хората от вътрешната опозиция." Той обясни, че другото, което е очевидно, е, че г-жа Нинова укрепва властта си в партията, а БСП в момента едва ли има по-добра опция.

ГЕРБ и БСП преди местните избори
"Още от деня" | "Дипломатическо напрежение - казусът Западни Балкани" - 08.07.2019

РЕКЛАМА