РЕКЛАМА


Режисьор: Кенет Билър

В ролите: Антонио Бандерас, Клеманс Поези, Алекс Рич, Саманта Коли и др.

Революционер, хуманист, комунист, художник, сюрреалист. Изследвайте таланта, музите и идеите на Пикасо - от Мадрид до... Париж

След "Айнщайн" вторият сезон от поредицата "Гений" на канал National Geographic представя испанския художник Пабло Пикасо , с Антонио Бандерас в главната роля.

Роден в Малага, с талант и артистичен произход, Пикасо не се задоволява да имитира художествените майстори или както често го цитират: "четири години са му били необходими да се научи да рисува академично и цял живот, за да го направи като дете".

Търсенето на първичното възприятие, детската чистота и свобода на мислите и въображението са неговият естествен заряд, който го води не само в изкуството, но и в живота изобщо. Неговите музи са не само жени, а идеи и събития, които го вълнуват и живеят вътрешно въпреки ограниченията в пространството . Пикасо има контур, който сякаш изчезва в изображението, независимо дали е върху стена, платно, чаша, чиния.. и това е безграничността на духа.

Без умисъл художникът създава нов стил, който наблюдателите му наричат "кубизъм". Идеалист, със силен вътрешен импулс и безразсъдна волност, художникът не се крие от преживяното и го показва.

Понякога няколко пъти се връща към един и същи сюжет, променяйки нещо във времето. Тази цикличност отрязва промяната в собствените му усещания, независимо какво ще открият другите. Силно егоцентричен, но обществено ангажиран и непримирим, испанецът Пабло отхвърля войната и всяка агресия срещу невинността и свободата на човека. Не се страхува да го покаже и да го защити лично, дори пред врага.

След жестокото унищожаване на Герника от фашистите, подкрепящи Франко през Гражданската война в Испания, художникът рисува прочутата едноименна картина. Дори германците се заинтригували от нея. Немският комендант Фон Аксел пожелал да я види и гледайки композицията, се обърнал с въпрос: "Вие ли направихте това?" Отговорът на Пикасо бил: "Не Аз, а Вие!" и това е достатъчно, за да го опише, дори и да е само "анекдот за велики личности"

Пабло Пикасо открива нещо ценно вътре в човешката същина и постоянно го търси навън, доверявайки се на първото чувство, което може да го изрази. Личният му живот е същата експедиция, затова и връзките му с жените не са малко и се менят като цветовете, усещанията и периодите му - от родната Малага до втория му дом в Париж.

Пътешествието в свръхреалността отвътре винаги започва преждевременно с един неразбран и търсещ гений, понякога като Пикасо....

Златна Романова


10 епизод • Геният Пикасо

Пикасо е в къщата си в Мужен, близо до Кан, в компанията на поредната си любовница Жаклин. Франсоаз има връзка със стария си приятел Люк - учител, завърнал се от Тунис. Пабло прави безуспешни опити да я върне към себе си. Франсоаз предприема стъпки, за да осигури финансово децата си - Клод и Палома, които официално нямат бащинство от Пикасо. Вече поел към отвъдното, Пабло се среща мислено с всичките си жени и деца и чува последната истина от Франсоаз: "Всички те заедно са едно семейство и предс...

Вижте повече

9 епизод • Геният Пикасо

Пол Елюар запознава Пабло с Дора Маар....отново. Мари-Терез има кратко въздействие върху художника, но от срещата се ражда дъщеря им Мая. Пикасо настанява Жьоневиев в Сен Тропе. Франсоаз е поканена за сценограф в Париж. Тя се съгласява и няма връщане назад. Усетила отдавна изневярата на Пикасо, Франсоаз се обръща към себе си - за своето време, живот и изкуство иска свобода и вярност. След време съобщава на Пикасо, че го напуска. Той не вярва...

Вижте повече

8 епизод • Геният Пикасо

Пикасо приема да създаде сценографията и костюмите на балетен спектакъл в Рим. Там се запознава с балерината Олга Хохлова, за която се жени. Тя му ражда син и го задушава с еснафските си претенции. Франсоаз решава да събере всичките му деца. Пабло се връща да работи в Париж, където среща Жьоневиев Лапорт, която става негова любовница и модел.

Вижте повече

7 епизод • Геният Пикасо

Ева разкрива на Пикасо за изневяра на Фернанд. Пабло се влюбва в Ева, но тя се разболява от туберкулоза и умира. Пикасо отива във Варшава на Световен конгрес на интелектуалците за мир. Посещава и концентрационния лагер в Аушвиц, това го връща към ужасите на войната...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
На много места по света се проведоха протести срещу расизма

22:14

На много места по света се проведоха протести срещу расизма

На много места по света се проведоха протести срещу расизма
Почина единият от ранените при пожара в завода край Пазарджик

21:31

Почина единият от ранените при пожара в завода край Пазарджик

Почина единият от ранените при пожара в завода край Пазарджик
"След новините": Футболът след Covid-19

21:14

"След новините": Футболът след Covid-19

"След новините": Футболът след Covid-19

Филми в програмата днес
Живи съкровища: Нестинарството 00:09:22

БНТ 2 | 07.06.2020 14:50

Живи съкровища: Нестинарството

Живи съкровища: Нестинарството
Ема /tv film/

БНТ 1 | 07.06.2020 15:10

Ема /tv film/

Ема /tv film/
Безумният ноември

БНТ 3 | 07.06.2020 15:35

Безумният ноември

Безумният ноември

РЕКЛАМА