РЕКЛАМА


Режисьор: Кенет Билър

В ролите: Антонио Бандерас, Клеманс Поези, Алекс Рич, Саманта Коли и др.

Революционер, хуманист, комунист, художник, сюрреалист. Изследвайте таланта, музите и идеите на Пикасо - от Мадрид до... Париж

След "Айнщайн" вторият сезон от поредицата "Гений" на канал National Geographic представя испанския художник Пабло Пикасо , с Антонио Бандерас в главната роля.

Роден в Малага, с талант и артистичен произход, Пикасо не се задоволява да имитира художествените майстори или както често го цитират: "четири години са му били необходими да се научи да рисува академично и цял живот, за да го направи като дете".

Търсенето на първичното възприятие, детската чистота и свобода на мислите и въображението са неговият естествен заряд, който го води не само в изкуството, но и в живота изобщо. Неговите музи са не само жени, а идеи и събития, които го вълнуват и живеят вътрешно въпреки ограниченията в пространството . Пикасо има контур, който сякаш изчезва в изображението, независимо дали е върху стена, платно, чаша, чиния.. и това е безграничността на духа.

Без умисъл художникът създава нов стил, който наблюдателите му наричат "кубизъм". Идеалист, със силен вътрешен импулс и безразсъдна волност, художникът не се крие от преживяното и го показва.

Понякога няколко пъти се връща към един и същи сюжет, променяйки нещо във времето. Тази цикличност отрязва промяната в собствените му усещания, независимо какво ще открият другите. Силно егоцентричен, но обществено ангажиран и непримирим, испанецът Пабло отхвърля войната и всяка агресия срещу невинността и свободата на човека. Не се страхува да го покаже и да го защити лично, дори пред врага.

След жестокото унищожаване на Герника от фашистите, подкрепящи Франко през Гражданската война в Испания, художникът рисува прочутата едноименна картина. Дори германците се заинтригували от нея. Немският комендант Фон Аксел пожелал да я види и гледайки композицията, се обърнал с въпрос: "Вие ли направихте това?" Отговорът на Пикасо бил: "Не Аз, а Вие!" и това е достатъчно, за да го опише, дори и да е само "анекдот за велики личности"

Пабло Пикасо открива нещо ценно вътре в човешката същина и постоянно го търси навън, доверявайки се на първото чувство, което може да го изрази. Личният му живот е същата експедиция, затова и връзките му с жените не са малко и се менят като цветовете, усещанията и периодите му - от родната Малага до втория му дом в Париж.

Пътешествието в свръхреалността отвътре винаги започва преждевременно с един неразбран и търсещ гений, понякога като Пикасо....

Златна Романова


10 епизод • Геният Пикасо

Пикасо е в къщата си в Мужен, близо до Кан, в компанията на поредната си любовница Жаклин. Франсоаз има връзка със стария си приятел Люк - учител, завърнал се от Тунис. Пабло прави безуспешни опити да я върне към себе си. Франсоаз предприема стъпки, за да осигури финансово децата си - Клод и Палома, които официално нямат бащинство от Пикасо. Вече поел към отвъдното, Пабло се среща мислено с всичките си жени и деца и чува последната истина от Франсоаз: "Всички те заедно са едно семейство и предс...

Вижте повече

9 епизод • Геният Пикасо

Пол Елюар запознава Пабло с Дора Маар....отново. Мари-Терез има кратко въздействие върху художника, но от срещата се ражда дъщеря им Мая. Пикасо настанява Жьоневиев в Сен Тропе. Франсоаз е поканена за сценограф в Париж. Тя се съгласява и няма връщане назад. Усетила отдавна изневярата на Пикасо, Франсоаз се обръща към себе си - за своето време, живот и изкуство иска свобода и вярност. След време съобщава на Пикасо, че го напуска. Той не вярва...

Вижте повече

8 епизод • Геният Пикасо

Пикасо приема да създаде сценографията и костюмите на балетен спектакъл в Рим. Там се запознава с балерината Олга Хохлова, за която се жени. Тя му ражда син и го задушава с еснафските си претенции. Франсоаз решава да събере всичките му деца. Пабло се връща да работи в Париж, където среща Жьоневиев Лапорт, която става негова любовница и модел.

Вижте повече

7 епизод • Геният Пикасо

Ева разкрива на Пикасо за изневяра на Фернанд. Пабло се влюбва в Ева, но тя се разболява от туберкулоза и умира. Пикасо отива във Варшава на Световен конгрес на интелектуалците за мир. Посещава и концентрационния лагер в Аушвиц, това го връща към ужасите на войната...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Проверени са 1000 фирми, превозващи деца и ученици

13:02

Проверени са 1000 фирми, превозващи деца и ученици

Проверени са 1000 фирми, превозващи деца и ученици
Празнична сесия на Столичния общински съвет за Деня на София

12:22

Празнична сесия на Столичния общински съвет за Деня на София

Празнична сесия на Столичния общински съвет за Деня на София
Отвориха за движение участъка от АМ "Тракия", където се запали ТИР

12:08

Отвориха за движение участъка от АМ "Тракия", където се запали ТИР

Отвориха за движение участъка от АМ "Тракия", където се запали ТИР

Филми в програмата днес
Капри

БНТ 1 | 17.09.2019 14:45

Капри

Капри
Сид - дете на науката 2

БНТ 2 | 17.09.2019 16:10

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
След милион години

БНТ 1 | 17.09.2019 16:50

След милион години

След милион години

РЕКЛАМА