Американецът Джъстин Гатлин спечели световната титла на 100 метра с резултат 9.92 секунди.

Споделете с приятели


35-годишният Гатлин измъкна златото в последните метри, когато изпревари сънародника си Кришчън Коулман и абсолютния фаворит и световен рекордьор Юсейн Болт, който обяви, че това ще е последното индивидуално състезание в легендарната му кариера.

Коулман пробяга дистанцията за 9.94 секунди, а Болт беше с една стотна по-бавен, изравнявайки най-доброто си постижение за годината. След състезанието Гатлин се поклони пред величието на ямайския спринтьор, който му отвърна с поздравление за изстрадания триумф.

За Гатлин успехът е повече от впечатляващ, защото той идва цели 12 години след първата му световната титла и 13, след като триумфира като олимпийски шампион в Атина.

Американският ветеран вече има три титли от световни първенства заедно със златото на 200 метра в Хелзинки. Общо отличията му от шампионати на планетата вече наброяват седем. Четири от тях са на 100 метра, което му отрежда четвърто място във вечната класация в дисциплината.

Болт спечели своя 14-и медал от световни първенства (11 златни, два сребърни и един бронзов), което е абсолютен рекорд за мъжката лека атлетика.