Писателят Георги Господинов и едни от най-талантливите български режисьори със съвместен проект

Споделете с приятели

При силен зрителски интерес Българската национална телевизия и „ВИП Медиа Филм” представиха филма „8 минути и 19 секунди“, в рамките на 22-рия София Филм Фест вчера. В препълнената зала на кино „Люмиер” премиерата събра отново екипа на продукцията за аплодисментите на зрителите.

Проектът е дебют в пълнометражното игрално кино на най-четения български писател Георги Господинов. Лентата е съставена от шест късометражни филма, базирани върху новели на писателя и реализирани от шест различни екипа.

Разказите, които са екранизирани в жанра филм-омнибус, са представени от едни от най-интересните режисьори в новото българско кино – Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Владимир Люцканов („Закъснелият дар“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“). Операторската работа е с почерка на Крум Родригес, Веселин Христов, Диан Загорчинов, Кирил Проданов и Дилян Георгиев.

Личните апокалипсиси на героите са пресъздадени от актьорите Ирмена Чичикова, Светлана Янчева, Иван Бърнев, Китодар Тодоров-Кито, Цветан Алексиев, Христо Димитров-Хиндо и др. Филмът е със специалното участие на Симон Варсано.

За 8 минути и 19 секунди слънчевата светлина стига до Земята. В един от разказите на Господинов се пита какво ще стане, ако изведнъж слънцето спре и всеки един от нас има да живее 8 минути и 19 секунди. Това е цялото оставащо време, преди вестта за смъртта на слънцето да ни достигне. И после идва тъмнината…

С този филм авторите твърдят, че не е задължително темата за апокалипсиса непременно да бъде разглеждана като глобален катаклизъм, конници на разрушението, ангели на смъртта, огън и погром. Тя може да бъде показана и като нещо изключително лично, интимно, почти тихо и мълчаливо.

След като филмът вече бе представен в Пловдив и София, следва прожекция и в гр. Варна на 20 март, отново в рамките на София Филм Фест.