„Дългият път към нощта на Аскеер“ е заглавието на нов документален филм, който БНТ1 ще излъчи на 29 юни от 22 часа. Лентата е с времетраене 58 минути и е първият документален разказ за създаването и историята на театралните награди Аскеер.

Споделете с приятели

БНТ е свързана с престижната награда от самото й създаване – в Златния фонд се пазят всички заснети церемонии, с изключение на първата, която не е била снимана с камера. Тя се е състояла в НДК през 1991 година и е продължила само 45 минути. От нея са запазени само няколко снимки, които екипът на филма издири и ще покаже.

Филмът отново ще срещне зрителите с големи имена на българската култура, много от тях вече не са сред нас. Ще си припомним затрогващите реакции на любимци на българската публика, носители на наградата през годините - как се чувстваЙорадн Радичков, получавайки своя Аскеер, как Татяна Лоловани кара да се смеем, защо плаче Мария Каварджикова и за какво тъгуват Юлия Огнянова и Иван Кондов.

Специално за филма са заснети интервюта с големия Васил Михайлов, Миро Пашов, директор на театър „Българска армия“, Диана Добрева, трикратен носител на Аскeер и режисьор на церемонията в десет поредни години, Милен Миланов, дългогодишен председател на фондация „Аскеер“, Влади Люцканов – актьор и дългогодишен режисьор на церемонията, Георги Чапкънов-Чапа, автор на статуетката на наградата, Ивайло Христов, актьор, режисьор и дългогодишен участник в церемонията. Някои от тях споделят неизвестни до сега факти, останали зад кулисите.

Във филма ще видим и цяло съзвездие млади актьори и изгряващи звезди.

Лентата носи духа на типичния за церемонията „Аскеер“мюзикъл - спектакъл и включва редица знакови откъси от церемониите през годините. Сценарист е Албена Александрова, а режисьор – Станислав Терзиев.

Гледайте документалния филм „Дългият път към нощта на Аскеер“ по БНТ1 на 29.06.2020 г., понеделник от 22 часа.