Филмът на БНТ „Мечтата Еверест“ получи наградата за български филм от 14-тия Международен фестивал на планинарския филм в Банско. Форумът събра участници от редица държави с продукции, посветени на алпинизма и екстремните изживявания. „Мечтата...

Споделете с приятели

Филмът на БНТ „Мечтата Еверест“ получи наградата за български филм от 14-тия Международен фестивал на планинарския филм в Банско. Форумът събра участници от редица държави с продукции, посветени на алпинизма и екстремните изживявания.

„Мечтата Еверест“ е посветен на родната експедиция, която през 1984 г. тръгва към най-високия връх в света, и на всички други мечтатели, дръзнали да покорят осемхилядника. Режисьор на лентата е Николай Стоянов, сценарист - Благовеста Такова, оператори са Огнян Колчаков, Мартин Велчев и Георги Танчев. Редактор е Татяна Кръстева.

Историята в „Мечтата Еверест“ започва от февруари 1984 година, когато 24-ма българи поемат по пътя към Еверест. Участникът в експедицията Дойчин Василев ги нарича Dream team, защото това са най добрите алпинисти на България. Маршрутът е по Западния гребен, известен като Жестокия път, неповторен след нашата експедиция. Два месеца по късно - на 20 април Христо Проданов става първият човек в света, изкачил за рекордно кратко време и без кислород Еверест. Той обаче не успява да се върне и остава завинаги в прегръдките на мечтата си.

На 8 май 1984 година на Покрива на света стъпват Иван Вълчев и Методи Савов. На следващия ден още двама българи - Кирил Досков и Николай Петков, развяват знамето ни на върха, а на слизане от него спасяват замръзващия Методи Савов.

През следващите 30 години върха атакуват още няколко наши алпинисти – Дойчин Василев, Петко Тотев, Дойчин Боянов, Христо Христов, Николай Петков (за втори път), както и първата наша сънародничка – Петя Колчева, реализирала мечтата си заедно със съпруга си Камен Колчев. На 24 май т.г. алпинистът от Сливен Атанас Скатов изкачи Джомолунгма и посвети успеха си на експедицията от 1984-а и на Христо Проданов.

В „Мечтата Еверест“ са използвани кадри от филма на режисьора от БНТ Милан Огнянов "Еверест 84". Височинните записи са дело на алпиниста Методи Савов. За да ги върнат към спомените, които остават за цял живот, авторите са направили и интервюта с някои от главните герои на експедицията в София.