Екип на БНТ започна снимки на документалния филм „С любов от Отто". Документалният разказ е фокусиран около непознатата история за големия дарител Отто Биелигк, чийто вековен юбилей ще бъде отбелязан тази година.

Споделете с приятели

Роден в Австрия, той приема България като втора родина и дори получава българско гражданство. Хер Биелигк е сред основателите на застрахователното дело в България и един от най-големите дарители на Българския червен кръст. С негови средства в началото на миналия век в София е изградена болница за лечение на бедни хора - „Червен кръст". Сградата е проектирана от именитите архитекти Кирил Маричков и Георги Фингов. Днес на това място се издига Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов". Болницата „Червен кръст" е уникална и със своята социална мисия: след 1932 г. издръжката на бедните болни се поема от фонд, основан от Отто Биелигк, Мария и Бойко Нешови и д-р Анастасия Железкова. Десетилетия наред болницата е и учебна база на единственото в страната училище за милосърдни сестри. За лекарите по онова време е висока чест и признание да получат предложение за работа именно в болница „Червен кръст".

По волята на Отто Биелигк той е погребан в двора на болницата. В знак на благодарност е издигнат и бюст-паметник. Негов автор е прочутият български скулптор Андрей Николов.

След 1945 г. на същия постамент е сложен нов бюст – на сегашния патрон на болницата, руския военен хирург Н.И. Пирогов. Близо 10 години ръководството на БЧК се опитва да открие следите на оригиналната фигура и обединяват усилията си заедно с ръководството на едно от най-престижните медицински заведения у нас - Института „Пирогов" за възстановяване паметника на малко известния у нас филантроп Отто Биелигк.

Филмът изследва следите на благородните жестове и каузи, раздухва паяжината на забравата и събужда закъснялата признателността. Над филма за големия дарител Отто Биелик работят сценаристът Галя Крайчовска, режисьорът Милена Гетова и операторът Анна Андреева. Редактор на филма е Весела Смилец, а продуцент – Петя Тетевенска.

Пред камерата на БНТ застават ревностният пазител на архивите на БЧК - Лидия Маркова, инициаторът за поставяне на нов паметник и директор на „Пирогов" проф. Асен Балтов, изкуствоведът Весела Ножарова, Дарина Билярска от Агенция „Държавен архив", внукът на архитект Киро Маричков – известният музикант Кирил Маричков. Лентата разкрива и артистичните заложби на Румен Йовчев – водещ на късната информационна емисия „По света и у нас“. В документалните възстановки той изпълнява ролята на Отто Биеглигк.

Филмът „С любов от Отто" ще бъде излъчен в рубриката на БНТ „В кадър" през септември.