Федерико Фелини "Човек съществува единствено в това, което прави". "Всичкото изкуство е автобиографично. Перлата е автобиографията на мидата". "Щастието е просто временно състояние, което преминава в нещастие. За наше щастие, то също...

Споделете с приятели


Федерико Фелини

"Човек съществува единствено в това, което прави".

"Всичкото изкуство е автобиографично. Перлата е автобиографията на мидата".

"Щастието е просто временно състояние, което преминава в нещастие. За наше щастие, то също работи за нас - по друг начин. И всичко е част от карнавала, нали"...

Роден на 20 януари 1920 в Римини, Италия в семейството на Урбано Фелини - търговски пътник и Ида Барбиани. Има по-малки - брат Рикардо и сестра Мария Магдалена. Известен с прозвището ФеФе или Маестрото.

Жените, които едновременно го привличат и плашат и Италия от неговата младост по времето на Мусолини и Папа Пий ХІІ - въдхновяват фантазиите, които Фелини запечатва в своите тетрадки през 60-те. Живот и мечти са суровия материал за неговите филми. Баща му е показан в "Сладък живот" и "Осем и половина". Майка му, която е родена в Рим го следва през 1939 към столицата. Фелини завършва Университета в Рим. Заинтригуван от образа на репортерите в американските филми, опитва в действителния живот ролята на журналист и привлича вниманието на няколко редактори със своите карикатури и комикси и започва да предоставя свои творения. Някои от тях са превърнати в радиосериали като историята за младоженците "Чико и Паулина". Паулина е изиграна от актьорстващата студентка Джулиета Мазина, която става негова съпруга в действителния живот и то в продължение на половин век - от 30 октомври 1943 до смъртта. Една от първите му писателски работи е италианският превод на класическия комикс "Флаш Гордън". Младият Фелини е почитател на водевила и се сприятелява с водещия комедиант Алдо Фабрици. Роберто Роселини установява конткат с Фабрици за роля именно чрез Фелини. За този филмов проект на Роселини, Фелини работи по сценария. Творчеството му е и удоволствие, и терор за тези, с които работи. Докато снима проявява скандалност, сприхавост и избухливост, които трудно може да прикрие, когато камерата е насочена към него...Той е и Фефе, и Маестрото. Федерико Фелини е избран за един от 10-те най-велики режисьори на всички времена от сп. "Ентъртейнмънт". Филмите "Ла страда", "Нощите на Кабирия" , "Осем и половина" и "Амаркорд" са номинирани за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. И четирите печелят. Според Фелини:"В мита за киното, Оскар е най-висшата награда". Мюзикълът на Бродуей "Сладката Чарити" е вдъхновен от филма на Фелини "Нощите на Кабирия". Почитател на творчеството на режисьора Кен Ръсел. Фен на Стан Лий и Марвъл, издателите на комиксите със супергерои - Спайдърмен и Хълк. Продуцентът Дино де Лаурентис първоначаллно се надява, че Фелини ще режисира новия "Флаш Гордън" /1980/.

Много от филмите на Фелини като "Осем и половина" и "Сатирикон" /1969/ са повлияни от изследванията на швейцарския психоаналитик Карл Юнг и идеите му за "анима" и "анимус", ролята на архетиповете и колективното подсъзнание. Фелини въвежда не само неореализма, но и понятията "фелинистично" и "папараци" - "папараци" идва от името на героя във филма "Сладък живот"/1960/ - Папарацо, журналист отразяващ живота на висшето общество в Рим. Фелини е изключителен почитател на романите на Жорж Сименон, с когото споделят искрено приятелство чрез писма в продължение на години.

Фелини умира от инфаркт на 31 октомври 1993 в Рим, два дни след 50-годишния юбилей от сватбата му с Джулиета Мазина. И двамата оставят по равно - 73 години живот - на тази земя. Родена една година след Маестрото /1921/, актриса Джулиета Мазина го следва и в смъртта половин година по-късно - март 1994.

Документалният филм "Фелини:Аз съм роден лъжец" съчетава спонтанни интервюта с твореца, разговори с тези, които са работили с него /вкл. актрьорите Доналд Съдърланд и Терънс Стамп/ и кадри от филми, някои от които никога не показвани, за да изгради един емблематичен портрет на забележително творческо съзнание.

ЗАД КАДЪР:

- Фелини е работил като цирков клоун;

- погребан е в семейна гробница до главния вход на гробището в Римини, заедно със съпругата си Джулиета Мазина и техния син - Пиер Федерико;

- синът му Пиер Федерико се ражда на 22 март 1945, но умира само месец по-късно;

- международното летище в Римини носи името на Фредерико Фелини, с което родният му град отдава своята почит.

СПОДЕЛЕНИ МИСЛИ:

"Няма край. Няма начало. Има само безгранична страст за живот.

"Моята работа е единствената ми връзка с всичко".

"Човек съществува единствено в това, което прави".

"Нашите мечти са нашият действителен живот. Моите фантазии и идеи не са моята реалност, а екипът, от който са направени филмите ми".

"Трябва да живеете сферично - в много посоки. Да приемате себе си, такъв какъвто сте, без забрани, да бъдете отворен".

"Влезте в живота и не губете своята искреност, вашият детски ентусиазъм ще ви води през пътешествието, което е живота, и нещата ще дойдат на пътя ви."

"Киното е стара блудница, като цирка и вариетето, която знае как да ви предложи различни удоволствия."

"Невъзможно е да импровизираш. Правенето на филм е математичска операция. То е като изстрелването на снаряд към луната. Прекалено е дефинирано и механизирано, за да бъде наречено импровизация. Изкуството е научна операция, така че в моя случай импровизрирането е в това да имаш ухо и око за нещата, които се случват през времето, докато създаваш изображението".

"Аз винаги режисирам същия филм. Не мога да ги различа един от друг".

"Мисля, че той е най-великият пример за всичко, което един автор в киното трябва да бъде. Аз чувствам съпричастие в начина, по който той разказва история"./за Акира Куросава/

"Цензурата е реклама, платена от правителството".

"По-лесно е да се доверите на ресторант, отколкото на жена"

Автор: Златна Романова