БНТ има нова рубрика за кино. Всяка неделя БНТ1 показва един европейски филм, избран от зрителите на националната телевизия. Форматът включва над 20 заглавия. Участвайте в ежеседмична анкета, за да изразите своите предпочитания. Филмът, събрал най-много гласове до края на седмицата, ще бъде излъчван в неделя от 20:45 часа.

На вашето внимание е списъкът на предлаганите кинотворби.

Споделете с приятели


Кой филм искате да гледате в новата седмична рубрика „Европейско кино по БНТ“ на 1 април (неделя) от 20:45 ч.?

1.56%

2.68%

3.35%

5.58%

9.38%

1.12%

4.91%

3.13%

2.23%

1.56%

2.9%

2.23%

2.9%

4.02%

2.9%

16.07%

1.79%

4.69%

2.23%

5.8%

1.56%

3.13%

4.46%

2.46%

2.9%

4.46%

Гласуването в това издание на анкетата приключи. Благодарим за Вашия интерес към вота. Очакваме Ви и при следващото гласуване.

АЛТАМИРА /ALTAMIRA

Драма, Испания-Франция / 2016

Режисьор: Хю Хъдсън

В ролите: Антонио Бандерас, Тристан Ульоа, Клеман Сибони, Пиер Нини, Голшифте Фарахани, Рупърт Еверет

Филмът проследява първото по рода си откритие на уникални артефакти от епохата на каменната ера - скалните рисунки в пещерата Алтамира в Кантабрия, Испания, както и последвалата полемиката от края на 19-ти между водещи религиозни и научни дейци.


ВАЛЕНСА: ЧОВЕК НА НАДЕЖДАТА / WALESA, CZLOWIEK Z NADZIEI

Драма, Полша, 2013 г

Сценарист: Януш Гловацки. Режисьор: Анджей Вайда. Оператор: Павел Еделман. Музика: Дамиян Слонина. В ролите: Лех Валенса, Роберт
Венцкевич, Агнешка Гроховска, Ориана Фалачи
Лех Валенса е обикновен електротехник в корабостроителницата. Но тъй като не понася несправедливостта и не се бои да говори, се оказва в центъра на всички стачки и арести при социалистическия режим. Въпреки постоянната липса на пари за отглеждането на шестте му деца, той не се огъва. Действията му донасят Нобелова награда за мир.

Награди:

Награда от Фестивала във Венеция за Мария Розария Омаджо, награда от Фестивала в Палм Спрингс и този в Чикаго за Анджей Вайда и Робърт Венцкевич.ДАМИТЕ В ЛИЛАВО / LADIES IN LAVENDER

Драма, Великобритания / 2004 г.

Сценарист и режисьор: Чарлс Данс

В ролите: Джуди Денч, Маги Смит, Наташа Макелоун, Дейвид Уорнър, Даниел Брюл и др.

Филмът е заснет по разказа на Уилям Дж. Лок.

През 1936г. в Корнуол времето сякаш е спряло за възрастните сестри Джанет и Урсула Уидингтън. Един ден те случайно
откриват корабокрушенец на плажа под къщата си. С помощта на местния лекар му помагат да се възстанови, а докато
младежът оздравява, сестрите откриват, че той има музикален талант. Андреа оказва смущаващо въздействие върху
тях... Животът на Урсула никога вече няма да бъде същият...

Завладяваща и трогателна романтична история за несбъднати мечти и несподелена любов, както и за непреходната сила на любовта.ДЖАКИ / JACKIE

Драма, Холандия / 2012

Режисьор: Антоанета Баумър

В ролите: Карис ван Хоутен, Желка ван Хутен, Холи Хънтър

Софи и Дан са сестри близначки, отгледани в семейство от двама бащи. Един ден те получават телефонно обаждане от Америка, че тяхната биологична майка (Холи Хънтър) е в болница със сложна фрактура на крака в очакване да я изпратят в рехабилитационен център.


ДИВАНЪТ НА СТАЛИН/ LE DIVAN DE STALINE

Франция, 2016

Сценарист и режисьор: Фани Ардан; Оператор: Ренато Берта, Рено Персоназ; Музика: Юбер Жерар

В ролите: Жерар Депардийо, Еманюел Сение, Франсоа Шато, Филип Леру и др.

В тайна резиденция, където Сталин се появява за почивка за по няколко дни, младият художник Данилов е поканен да представи пред диктатора свой артистичен проект. Лидия, любовница на Сталин, протежира Данилов и неговата работа измежду многото други артисти. Така той се оказва единственият, представен на Сталин. Предстои диктаторът да реши съдбата на Лидия и Данилов.


ДИЙПАН – СЪДБАТА НА ЧУЖДЕНЕЦА / DHEEPAN

Драма , Франция / 2015

Режисьор: Жак Одиар

В ролите: Жетутасан Антонитасан, Калиеасвари Сринивасан, Клодин Винаситанби Шивадхасан е бивш тамилски боец от времето на кървавата гражданска война в Шри Ланка. Когато конфликтът завършва с поражение на тамилите, Шивахдасан се озовава в бежански лагер. Оттам решава да емигрира във Франция. Но за да получи политическо убежище, му е необходима убедителна житейска история. Успява да се снабди с паспорт на починал човек на име Дийпан и тръгва към Европа с хора, които не познава, но които по документи са неговото семейство - съпруга и 9-годишна дъщеря. Заедно с тях трябва да се устрои в Париж, да си намери работа и да заживее пълноценно…

Награди:

„Златна палма” – Кан, 2015


ИЗИСКАНА КУХНЯ / LES SAVEURS DU PALAIS

Комедия , Франция / 2012

Режисьор: Кристиан Венсан

В ролите: Катрин Фро, Иполит Жирардо, Жан Д’Ормесон

Провинциалната майстор готвачка Ортанс Лабори е изумена, когато президентът на републиката я избира за своя лична готвачка. Посрещната с неприязън от останалия кухненски персонал, Ортанс бързо съумява да се наложи благодарение на несломимия си дух. Автентичните й рецепти спечелват сърцето на президента, но коридорите на властта са изпълнени и с множество клопки.

Награди:

Номинация за „Сезар“, 2013 за главна женска роля на Катрин Фро


КРЪВНИ ВРЪЗКИ / BLOOD TIES

Трилър, Франция-САЩ / 2013

Режисьор: Гийом Кане

В ролите: Клайв Оуен, Марион Котийар, Лили Тейлър, Джеймс Каан, Ноа Емерих

Действието се развива през 70-те години в Бруклин и проследява историята за млад мъж, принуден да помоли по-големия си брат и бивш затворник да се потопи отново в подземния свят на Ню Йорк Сити, за да помогне на семейството. Но скоро и двамата братя се оказват в центъра на опасна въртележка от събития, пряко свързани с организираната престъпност в Ню Йорк.


ЛОЛО / LOLO

Комедия, Франция / 2015

Режсьор: Жюли Делпи

В ролите: Дани Буун, Жюли Делпи, Венсан Лакост, Карин Виар, Карл Лагерфелд

По време на ваканцията си в Южна Франция неспокойната парижанка Виолет и най-добрата й приятелка Ариан са обсебени от копнеж за любов и секс, докато не спират да се присмиват по темата. Когато Виолет среща непохватния провинциалист Жан-Рене, първоначално тя страни от него, но на естествения му чар се устоява трудно и двамата решават да заживеят заедно. След като Жан-Рене се мести в Париж заради Виолет, нещата се усложняват. 20-годишният син на Виолет – Лоло е свикнал да е единственият мъж в живота на майка си и предприема ефикасна кампания срещу Жан-Рене с поредица от нескончаеми предизвикателни номера.

Любовта е странно нещо...


МАРИНА / MARINA

Биографична драма, Италия-Белгия / 2013

Режисьор: Стийн Конинкс

В ролите: Луиджи Ло Кашо, Донатела Финокиаро, Матео Симони

Биографичен филм, проследяващ епизоди от живота на популярния през 50-те и 60-те години на миналия век италианския естраден певец Роко Граната, автор и изпълнител на популярната песен „Марина”. В края на 40-те години семейството му се премества да живее в Белгия, където тежкият живот на емигрант не е в състояние да сломи творческия духа на младежа.


МАТУРА / BACALAUREAT

Драма, Румъния / 2016

Режисьор: Кристиан Мунджиу

В ролите: Адриан Титиени, Мария- Виктория Драгус

Филм за компромисите и последиците от ролята и поведението на родителя във взаимоотношенията баща - дъщеря…

Награди:

Награда за режисура – Кан, 2016


МОМИЧЕТО ОТ БРЕСТ / LA FILLE DE BREST

Драма, Франция / 2016

Режисьор: Еманюел Берко

В ролите: Сидсе Бабет Кнудсен, Беноа Мажимел

Ирене е лекарка, която живее в Бретан и която се осмелява да се изправи срещу френското здравеопазване и акулите от фармацевтичната индустрия като помага за разкриването на голям скандал около комерсиализацията на спорно лекарство, чиито странични ефекти са причинили смъртта на стотици хора.

Награди:

Номинации за „Сезар” 2017 – адаптиран сценарий и главна женска роля

Номинация за „Златна раковина” – Сан Себастиан, 2016


МУСТАНГ / MUSTANG

Драма , Франция-Турция-Германия / 2015

Режисьор: Дениз Гамзе Ергювен

В ролите: Гюнеш Незихе Шенсой, Елит Ишджан, Туба Сунгуроулу, Доа Зейнеп Доушлу, Илайда Акдоан

В началото на лятото в село в Северна Турция Лале и четирите й сестри се впускат в невинна игра със съучениците си момчета на връщане от училище. Играта им обаче е сметната за неприлична и предизвиква скандал със злощастни последствия. Семейството на момичетата постепенно превръща дома им в затвор като основна част от всекидневието им стават домакинските задължения. Петте сестри не желаят да се примирят с традициите и упорито търсят начини да се освободят от наложените забрани и ограничения.

Награди:

Номинация за „Оскар”, 2016 за чуждоезичен филм


МЪЖЪТ С ХИЛЯДИ ЛИЦА / EL HOMBRE DE LAS MIL CARAS

Трилър, Испания / 2016

Режисьор: Алберто Родригес

В ролите: Едуард Фернандес, Хосе Коронадо, Мигел Гасриа Борда

Франсиско Паеса – бивш таен агент на испанското правителство и отговорен за най-важната операция срещу баската терористична организация ЕТА – е предаден от собственото си правителство и е принуден да напусне страната. Когато след години получава възможност да се завърне в Испания, животът му се оказва под сериозна заплаха.

Награди:

Награда за мъжка роля на Едуард Фернандес – Сан Себастиан, 2016


НАШИТЕ ЛЮБОВИ / NUESTROS AMANTES

Драматична комедия, Испания / 2016

Режисьор: Мигел Анхел Ламато

В ролите: Едоардо Нориега, Мишел Хенер, Феле Мартинес

Отбивайки се да изпие чаша кафе на барчето в библиотека, Карлос се запознава с Ирене и това е началото на една необичайна връзка със строги правила: без разговори за миналото, без контакти по интернет, без влюбване. Добрите им чувства един към друг внезапно приключват когато Ирене разбира, че Карлос всъщност е съпруг на Мария, новата любовница на Хорхе - приятелят на Ирене, наскоро скъсал с нея.


ОДИСЕЯТА НА ЖАК-ИВ КУСТО / L’ODYSSEE

Приключенски, Франция / 2016

Режисьор: Жером Сал

В ролите: Ламбер Уилсон, Одри Тоту, Пиер Нини

Биографичен филм за големия френски океанолог и страстен изследовател на морските дълбини от 50-те и 60-те години на миналия век Жак-Ив Кусто /”Светът на мълчанието”/.


ОСТАТЪЧНИ ОБРАЗИ / POWIDOKI

Драма, Полша / 2016

Режисьор: Анджей Вайда

В ролите: Бохуслав Линда, Александра Юста, Бронислава Замаховска, Кшищоф Пиечински и др.

Началото на 50-те години в сталинистка Полша. Талантливият художник и преподавател в художествената академия Владислав Стжемински се опълчва срещу нормативно налаганите от новия режим постулати на социалистическия реализъм, опитвайки се да съхрани творческата си свобода и артистизъм.


ПАЛМИ В СНЕГА / PALMERAS EN LA NIEVE

Драма, Испания / 2015

Режисьор: Фернандо Гонзалес Молина

В ролите: Лаиа Коста, Марио Касас, Адриана Угарте

Килиан е млад мъж, който никога не е напускал планините на Хуеска в Испания. През 1953 г., заедно с баща си и брат си, заминават за екзотичния остров Фернандо По, за да работят в какаовите плантации. Двайсетте години, прекарани от Килиан на острова, са време на пътуване към зрелостта и познанията за света, но и време за справяне с болките и загубите.


ПОСЛЕДНИТЕ ЩЕ СА ПОСЛЕДНИ / GLI ULTIMI SARANNO ULTIMI

Драма, Италия / 2015

Режисьор: Масимилиано Бруно

В ролите: Паола Кортелези, Алесандро Гасман, Фабрицио Бентиволио

Лучана, неочаквано уволнена от работа, когато работодателят й случайно научава, че е бременна, се изправя пред и без друго усложнените си семейни и финансови проблеми, като решава да се справи по един неочаквано „мъжки” начин...

Награди:

Номинации „Давид от Донатело”, 2016 за най-добра актриса на Паола Кортелези и за най-добра поддържаща мъжка роля на Фабрицио Бентиволио


ПРОВИНЦИАЛЕН ЛЕКАР / MÉDECIN DE CAMPAGNE

Комедия, Франция / 2016

Режисьор: Томас Лилти

В ролите: Франсоа Клюзе, Мариан Денекор, Кристоф Оден

Филмът проследява ежедневието на Жан-Пиер, лекар, който цял живот живее заради работата си, но с която е на път да се раздели заради внезапно появили се здравословни проблеми.


СЕНТ АМУР / SAINT AMOUR

Комедия, Франция / 2016

Режисьори: Беноа Делпин, Густав Кервем

В ролите: Жерар Депардийо, Беноа Пулворд, Венсан Лакост

За Брюно земеделското изложение в Париж е събитието на годината, когато обичайно предприема сериозен дегустационен тур из винарските райони на Франция, представени на изложението, обикаляйки и пиейки по щандовете, без да му се налага да излиза от залата. Този път обаче баща му Жан има по-сериозна цел: да спечели награда със своя бик за разплод, носещ името Навуходоносор. На Брюно обаче вече му е писнало да бъде фермер и иска окончателно да зареже семейния бизнес. Жан е на друго мнение и е решен на всяка цена да мотивира сина си да не зарязва семейната фермерска традиция.


СЪВСЕМ НОВ ЗАВЕТ / LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT

Комедия, Франция-Белгия-Люксембург / 2015

Режисьор: Жако Ван Дормел

В ролите: Беноа Пулворд, Катрин Деньов, Йоланда Моро, Франсоа Дамиенс

Бог съществува. Той живее в Брюксел. Тези две изречения задават основния мотив на най-новия филм на Жако ван Дормел. Това не е всичко, разбира се. Бог живее в апартамент без вход или изход и прекарва повече от времето си в огромен офис, където контролира света с помощта на компютър, изглеждащ сякаш все още работи под Windows 98.

Награди:

Номинация за „Златен глобус”, 2016 за най-добър чуждестранен филм


ТРУМАН / TRUMAN

Драматична комедия, Испания-Аржентина / 2015

Режисьор: Сеск Гай

В ролите: Рикардо Дарин, Хавиер Камара

Хулиан получава неочаквано посещение от приятеля си Томас, който живее в Канада. Двамата, заедно с вярното куче Труман, ще изживеят поредица от емоционални и изненадващи моменти през четири наситени със събития дни.

Награди:

Награда за мъжка роля на Рикардо Дарин и Хавиер Камара – Сан Себастиан, 2015

5 награди “Гоя”, 2015 – вкл. за най-добър испански филм, режисура, оригинален сценарий, главна и второпланова мъжка роля


ТЪРГОВСКИЯТ ПЪТНИК / FORUSHANDE

Драма, Иран-Франция / 2016

Режисьор: Асгар Фархади

В ролите: Таранех Алидоости, Шахаб Хосейни

Принудени да напуснат рушащата си къща, съпрузите Раана и Емад, репетиращи роли в пиесата „Смъртта на търговския пътник” на Артър Милър, наемат апартамент от техен колега, партниращ им в същата пиеса. Оказва се, че преди тях жилището е обитавано от жена с лоша репутация, което дава начало на верига от събития, поставящи пред сериозни изпитания отношенията в двойката.

Награди:

„Оскар”, 2017 за чуждоезичен филм

Награда за сценарий – Кан, 2016

Награда за най – добра мъжка роля на Шахаб Хосейни - Кан, 2016


ФРАНКОФОНИЯ / FRANCOFONIA

Драма, Германия-Франция-Холандия /2015

Режисьор: Александър Сокуров

В ролите: Луи-до дьо Ленкесен, Бенямин Уцерат, Венсан Немет, Йохана Алтес

В окупирания от хитлеристите Париж към кабинета на директора на Лувъра и френските национални музеи Жак Жожар се придвижва граф Францискус Волф-Метерних, високопоставен представител на немското военно командване. На визитката пред името му е написано - професор доктор. Мисията му е да осигури защитата на европейското културно наследство на територията на Третия Райх. Въпреки изричната заповед на Рибентроп, французинът Жожар и немецът Метерних, при все разбираемата липса на доверие един към друг и с риск за живота си, не допускат съкровищата на Лувъра да бъдат изпратени в Германия.

Награди:

Номинация за „Златен лъв” – Венеция, 2015


ЧУДНИЯТ БОКАЧО / MARAVIGLIOSO BOCCACCIO

Драма, Италия / 2015

Режисьори: Паоло и Виторио Тавиани

В ролите: Рикардо Скармачо, Кася Смутняк, Жасмин Тринка, Ким Роси Стюарт, Лело Арена, Паола Кортелези, Каролина Кресентини, Флавио Паренти, Витория Пучини, Микеле Риондини

Поредна адаптация на шедьовъра на италианската литература „Декамерон” на Джовани Бокачо, показващ силата на младостта, любовта и поезията.

Флоренция, 1348 г. Чумата опустошава градското население на Тоскана. Група млади мъже и жени намират подслон в отдалечена вила сред околните хълмове. Заживявайки като общност, те решават да си разказват по една история на ден, за да отвличат вниманието от несигурното си положение ...