Тази неделя предаването на БНТ „#Eвропа“обобщава изборните резултатите в страните от Стария континент и откроява детайлите в новата визия на европейците за бъдещето на Съюза.

Споделете с приятели


С почти 33% избирателна активност миналата неделя се наредихме сред не особено заинтересованите от европейските въпроси. Утешително е, че след нас са Словакия с едва 22% гласували, Чехия и Словения. Куриозен обаче е фактът, че в Обединеното кралство, което се готви за „Брекзит“, 37 на сто от имащите право на глас са се възползвали от възможността да изберат евродепутати, пък макар и само до октомври. Ели Гигова и операторът Иван Антонов ще разкажат подробности за парадоксалния избор на англичаните, които изпращат в Европарламента най-ревностния привърженик на излизането от ЕС – Найджъл Фарадж.

Вотът в Париж дискредитира „жълтите жилетки“, които поддържат градуса на протеста, но проиграха шанса да защитават позициите си със средствата на демокрацията. Може би най-оспорваното състезание, в което партията на Марин льо Пен излезе с „едни гърди“ пред коалицията на президента Еманюел Макрон, проследиха Ирина Цонева и Илия Иванов.

Италианците подкрепиха идеята на премиера Матео Салвини за ЕС от силни държави. Александър Марков и Владимир Богдански разказват в „#Eвропа“ разделена или уморена е Италия след най-дългия изборен ден – там той продължи до 23 часа в неделя.

В Германия се надигна най-мощната „зелена вълна“. В най-голямата държава в ЕС изборите следиха Мария Стоянова и оператора Станислав Ангелов и срещат зрителите на предаването с хората, които продължават да вярват в силата на обединена Европа.

Гледайте голямата европейска обиколка на #Eвропа: Париж, Лондон, Рим, Берлин след вота тази неделя (2 юни) от 12:30 часа по БНТ 1!