РЕКЛАМА


В дъждовен ден избираме да извървим нашите 10 000 крачки към една от забележителностите на Асеновград – Етнографската къща, широко популярна сред местните като Синята къща. Построена в средата на 19 век от брациговски майстори. Собственици са били богатото гръцко семейство Чанос. Най-вероятно, като повечето заможни станимаклии, те са се занимавали с търговия на вино и селскостопанска продукция.

Къщата впечатлява със своята фасада, а двураменното стълбище създава впечатление, че сградата е симетрична, без това да е така. Всички стаи са в различни цветове, а таваните, вратите и долапите – с богата дърворезба. Гордост за сбирката е хармониум произведен в САЩ през 1890г. В експозицията има и старинен грамофон, а също и латерна - местно производство.

В къщата на богатия търговец на вино, естествено има обширно избено помещение. Днес в него се пази експозиция, посветена на лозарството и винарството, които тук датират още от античността. Виното в Асеновград е една от най-важните теми, на нея е посветена и чешмата, изградена през 1854 –та година в двора на Синята къща, от която тече вино при специални поводи.

Етнографската къща в Асеновград
"10 000 крачки" - 06.06.2019

РЕКЛАМА