РЕКЛАМА


Тежките години на османското иго на Балканите остават в народната памет с една изключително жестока практика на завоевателите - ограбването на най-голямото богатство на поробените, но не златото, имотите или добитъка, не културата и вярата, а децата и младежите – пътя към бъдещето на всеки един народ. "Кръвният данък", най-страшният сред многото други, захранва османските военни сили и стои в основата на създаването на новата армия, т.нар. "jeni-ceri".

Из "Доклад" на Марино Бици, католик из земите ни в 1611 година:

"Миналата година дошъл един търговец на еничарите, изпратен от султана, за да събира синовете на християнските народи. От много години съществува обичай да бъдат вземани (такива деца), за да служат нему и на неговия сарай. Поради това (епископът Петър Солинат) прекара големи страдания. Споменатият епископ на София и бедният християнски народ скриха младежта по планините, горите и пещерите, за да я запазят в светата вяра и да не я дадат в ръцете на неверниците – и то не без голяма загуба за своята бедност..."

Д-р Горан Благоев обеща в предаването на 2 март, че екипът на "История.bg" ще посвети цяло предаване на еничарите. Обещанието ще се изпълни този понеделник - 16 май, в 21:00 часа.

В дискусията участие ще вземат:

Росица ГрадеваДоц. Росица Градева - ученият от Института за балканистика при БАН, преподавател в Американския университет; една от водещите османисти в българската наука, специалист по Османско право и участник в процеса на демитологизация на познанието, подет в последните години от историци, антрополози и литературни критици.

Светлана ИвановаДоц. Светлана Иванова - преподавателят от Софийския университет, специалист по обществена и културна история на България през 15-17 век, дългогодишен архивист в Ръкописно-документалния център на Народната библиотека, публикувала ръкописни български и османски извори от вековете на османската власт в нашата история.

Пламен ПавловПроф. Пламен Павлов - историкът от Великотърновския университет, специалист по история на Византия и история на средновековните балкански държави, противник на фикцията за българското благоденствие в епохата на Османската империя.

ИбрахимИбрахим Карахасан-Чънар - писателят и историк, докторант в Катедра "Културно-историческо наследство" УниБИТ; учредител на Турския културен център "XXI век” и “Обществения съвет на етническите малцинства в България”. Автор на книгите “Турция”, “Етническите малцинства в България”, „Етническа и религиозна мозайка на България” и тетралогията “Светът на исляма”.

ХристиянД-р Християн Атанасов - експертът от Държавна агенция "Архиви" и преподавател по Стопанска история; изследовател на провинциалното еничарство, забелязал, че тези бивши християни, които претендират да бъдат най-големите защитници на Османската империя, се оказват сред най-големите ѝ вредители.

Гледайте "История.bg" всеки понеделник от 21: 00 по БНТ1!

Еничарите
"ИСТОРИЯ.BG" - 16.05.2016

РЕКЛАМА