Репортерът на „По света и у нас“ Елиана Димитрова получи отличието „Журналист на годината – 2018 г.“ от Синдиката на българските учители. Наградата бе присъдена за високо професионално отразяване на дейността на Синдиката. Грамотата и плакетът връчи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на официална церемония, с която завърши 38-я Синдикален съвет на най-голямото синдикално обединение у нас.

Споделете с приятели


Това е поредно признание за Елиана Димитрова за работата ѝ в областта на образованието през годините. Тя е репортер на БНТ от 1992 г., като основните ѝ ресори са образование и религия, но отразява и други сфери като политика, статистика, социология.

„Искам да благодаря на Синдиката на българските учители, че са оценили, това което правя в сферата на образованието през изминалите 26 години. Много се радвам за случващото се с българските учители, а именно повишението на техните заплати, защото ако това беше станало през 90-е години или в началото на века, сигурна съм, че нямаше да имаме няколко изгубени поколения български ученици.“, сподели Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова е автор на редица филми, излъчени в поредицата „В кадър“ на БНТ. За историческата лента „Фердинанд - непогребаният цар“ през 2012 г. получава награда от Фондацията за българско наследство „Проф. П. Детев“. Друг неин филм, отново на историческа тематика „Елеонора - забравената царица“ е представян в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Заради културната си стойност копие от продукцията влезе в архива на историческия фонд на международния Музей на Червения кръст и Червения полумесец в Женева.

Журналистката е автор и на силно полемичния филм „Училище под удара на закона“ за прилагането в училища на новия Закон за училищното образование, нейна е и лентата „Искаме да останем...“ за протестите на БАН и висшите училища срещу намаления им бюджет. Филмът ѝ „Кръстът на Ореш“ разказва историята на католическата общност в България. През 2015 г. заедно с колеги от екипа на „По света и у нас“ прави и рубриката „Имам млад учител“, която се радва на голям зрителски интерес.