"Аз не съм "новият Ал Пачино". Аз съм младият Ейдриън Броуди, благодаря."


Споделете с приятели


"Аз не съм "новият Ал Пачино". Аз съм младият Ейдриън Броуди, благодаря." "Баща ми казваше: "Нужни са 15 години, за да успееш само в една нощ". На мен ми отне 17 години и половина."

Роден на 14 април 1973 в Ню Йорк сити. Син на фотографката от унгарски произход Силвия Плачи и пенсионирания професор по история Елиът Броуди от полско-еврейски произход. Ейдриън израства в района на Уудхевън в Куинс, Ню Йорк, където често придружава майка си в работата й за "Вилидж Войс". На нея дължи своята признателност за свободата, с която отрано свиква пред камерата. 13-годишен вече има изяви на сцената на Бродуей и в телевизионни филми на ПиБиЕс /PBS/. Завършва Школата за сценични изкуства "Ла Гардия" в Ню Йорк и Американската академия за театрално изкуство.

Независимо от силната му роля в "Тънката червена линия" /1998/, времетраенето принуждава режисьора Терънс Малик да се лиши от голяма част от нея в монтажа. И въпреки последвалите изяви със Спайк Лий и Бари Левинсън Броуди все още не е звездата, която всички очакват да бъде, докато не е потърсен от Роман Полански за "Пианистът"/2002/ - с ролята на виртуозния еврейски пианист Владислав Шпилман в окупирана от нацистите Варшава. Броуди извлича в брилянно изпълнение всичко, което притежава в наследство - произход, редкия диалект на своята баба-полякиня, спомените на баща си, загубил цялото семейство по време на Холокоста и на своята майка, избягала от комунистическа Унгария още като дете в революцията срещу бившия Съветски съюз през 1956. Броуди е единственият актьор, спечелил "Оскар" в компания от номинирани ексносители на наградата. През 2003г. 29-годишният актьор измества Ричард Драйфус в статистиката като най-младия, спечелил наградата на Американската филмова академия /за главната роля в "Пианистът"/. Броуди е и единственият американски актьор, удостоен с френската награда "Сезар". Сравняван е често с Робърт де Ниро или Ал Пачино заради своя атипичен образ на екрана и специфична визия.

Любопитно: В подготовката си за "Пианистът" се учи да свири на пиано откъси от Шопен и сваля 15 кг от и без това стройната си фигура. Оттегля се от реалния живот, изоставяйки колата и апартамента, защото се чувства отговорен към пострадалите полски евреи, чиято съдба изисква не само съчувствие, но и висока доза достоверност. Първоначално разгневен заради счупения си нос в последната битка от снимките на "Лятото на Сам" /1995/, впоследствие отказва хирургична намеса, защото смята, че носът му е негова много специфична лична особеност, отличаваща го от другите актьори. Подписва договор за ролята си в "Хляб и рози" /2000/ без предварителен сценарий, защото вярва на режисьора Кен Лоуч. Преди снимките се потапя инкогнито в собствено разследване на имигрантския живот в ЕлЕй, участва в събирания и сблъсъци, на които дори е разпознат от някои активисти, но прави уговорката, че е "под прикритие"....Упорито се бори и убеждава продуцента Робърт Родригес и режисьора Нимрод Антал в своя полза при избора на главната роля в "Хищници" /2010/. Печели ролята и качва 12 кг мускули за образа на Ройс...

ЗАД КАДЪР:

Почитател на хип-хоп музиката с намерението и да продуцира - любима група е "Бийтнътс", също от Куинс. Като дете участва в магически спектакли за рождени дни, представяйки се като като "Изумителният Ейдриън". През 2004г. сп. "Ескуайър" го квалифицира като "най-добре облеченият мъж в Америка". Обича да шофира и притежава "Хамър" Близък приятел е с актрисата и режисьорката Азия Ардженто. Приятелство го свързва с починалия Тупак Шакур, с когото заедно участват в малко известния "Куршум" /1996/. Сгодяван за Елза Патаки след връзка, започнала през 2006 по време на снимките на "Манолете"

СПОДЕЛЕНИ МИСЛИ:

"Израснах без много пари, а родителите ми - с още по-малко. И това ми пази мястото. Наистина."

"Бях лудо, пакостливо дете с богато въображение. Всяко свое преживяване се опитвах да пресъздам, така че актьорът в мен винаги е съществувал."

За работата си с Роман Полански в "Пианистът": "Снимахме сцена и той се обърна към мен: "Ейдриън, трябва да изкачиш сградата. Искам да се покатериш на покрива, да се измъкнеш през прозореца и да увиснеш, докато в същото време стрелят по теб. Искам да се плъзнеш незабелязано, да се хванеш за водосточната тръба и оттам да паднеш на земята". Аз попитах: "Някой опитвал ли е това преди?". А Полански отговори: "Холивудски актьори, хайде, ще ти покажа". И този 68-годишен мъж изкачи сградата, измъкна се през прозореца, плъзна се по покрива, хвана се за тръбата и скочи на земята, изтупа се и каза: "Ето, някой вече го направи. Сега си ти". ..."Той не беше спокоен с мен през цялото време. Не беше и особено любезен с мен, но никога неуважителен в оценката си за работата ми. Аз израснах. Не съм по-силен, но съм по-издръжлив от Полански".

За спечеления "Оскар": "Интересно е да спечелиш "Оскар" като млад. Животът се променя, но аз съм същият. Беше много полезно за кариерата ми, но се опитвам да остана на пътя, на който бях преди".

За сравнението с Ал Пачино: "Приветствам и оценявам сравнението. Но бих предпочел да бъде "първият Ейдриън Броуди, отколкото "новият Ал Пачино". "Аз съм младият Ейдриън Броуди, благодаря."

Златна Романова