Един забравен исполин на Православието

Един забравен исполин на Православието
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • Голямата църковна реформа и обединението на руските земи е сред големите заслуги на св. Киприан Българина, митрополит на цяла Русия” – разговор в студиото по повод 610-годишнината от успението на „великото светило на Православието” от ХІV век, чието име незаслужено тъне в забрава. Заедно със събеседниците проф. Анисава Милтенова и проф. Христо Матанов Горан Благоев търси отговор на въпроси, свързани с ролята на изтъкнатия представител на исихазма за развитието на вселенското Православие, за политическото и духовното обединение на руските земи и за развитието на книжовността през ХІV век. И двамата гости бяха единодушни, че обявяването на Киприан за сърбин, каквато теза има в руската историография, е резултат от грешка в някои ръкописи. Те припомниха, че той е потомък на голям род с разклонения в целия тогавашен Европейски Югоизток. За съжаление, българската хуманитаристика все още малко познава неговата личност.
  • Специален видеоматериал ви отвежда до местата на св. Киприан Българина и разказва още какъв е интелектуалният кръг, в който той е пребивавал, каква е връзката му с Константинополския патриарх Филотей Кокин, с Българския патриарх Евтимий Търновски, с прочутия руски иконописец Андрей Рубльов и по какъв начин осъвременява богослужението и литературата в руските земи.
  • Ислямът не е равнозначен на тероризма, защото тероризмът е чужд на всяка религия – репортаж за поредната стъпка в борбата срещу тероризма и напредъка в областта на междурелигиозния диалог: Международната конференция за мир, събрала духовни лидери на християнството и исляма, както и представители на православната и католическата църква и различни влиятелни ислямски организации по света в най-престижния университет на сунитския ислям – «Ал-Азхар» в Кайро.
  • Непознатото православие. Православието в Америка е факт, откакто там има имигранти. Културният антрополог Надежда Савова-Григорова ще сподели своите емоционални, лични впечатления от православните манастири в Аризонската пустиня. Ще разберете как и защо се строят храмове със специални помещения за цели семейства, защо за тези хора православието е начин на живот и как той се изправя срещу господстващия начин на живот в американското общество – комерсиализацията.

Припомняме ви, че подновяваме редовните си, директни излъчвания на 23 септември (събота). Започваме както обикновено в 17.00 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад