РЕКЛАМА


"Живей за нищо или умри за нещо". Героите никога не умират...

Силвестър Сталоун влиза в сърцето на мрака - за четвърти път - в "Рамбо 4".

Оригиналната човешка машина за убийства се завръща  - този път срещу военната диктатура в Бирма.

Сталоун приема да остане в киноисторията, завещавайки на цивилизацията две имена: Роки Балбоа и Джон Рамбо, защото може да прави екшъни. Според онези, които не харесват филмите му, те са заменими в представянето на насилие. Истината е, че са повече от огледални. "Роки-филмите" са за победата в защита. Няма значение дали героят ще спечели или ще загуби. Те са за борбата и утехата, за изхода от разочарованията и ограниченията в живота, за удовлетворението от честно положените усилия. "Рамбо-филмите" са за обратната страна на борбата - за поражението в победата. Рамбо винаги печели, но това пак няма никакво значение. Светът остава същият - ужасен и всичко това е отражение на собствения му вътрешен живот. Той притежава същата убийствена сила като враговете си и го осъзнава. Той е мъж на върха между цивилизацията и варварството. Рамбо знае, че дори видимо кротките и невинни хора са движени от бруталния, егоистичен импулс, затова не може да бъде дружелюбен с никого. Ако искате "рамбо-филм" вече го имате. Екшън, в сравнени с който първите 30 минути от "Спасяването на редник Райън" изглеждат като зрелище за дебютанти.

Екшън.

САЩ, Германия, 2008г., 92 мин.

Режисьор Силвестър Сталоун

В ролите: Силвестър Сталоун, Джули Бенц, Матю Марсдън и др.

За "РАМБО 4":

Първият филм от поредицата за супергероя, режисиран от Силвестър Сталоун.

Първият "рамбо-филм" без музиката на Джери Голдсмит, починал през 2004г.

Първият "рамбо-филм" без сценарното участие на създателя на героя -Дейвид Морел, автор на романа "Първа кръв" - основа на първия "рамбо-филм", както и на сценариите за "Рамбо: Първа кръв ІІ" и "Рамбо ІІІ".

Първият "рамбо-филм", в който няма хеликоптер, героят използва пистолет и нито веднъж не сваля тениската си, за да покаже мускули /причината е голяма татуировка на двете рамене/.

Първият "рамбо-филм", който нарушава правилото за нарастващите бюджети в продълженията: струва 50 млн. долара след 63 млн. долара за предшественика "Рамбо ІІІ" /1988/.

Единственият "рамбо-филм", в който Джон Рамбо не е заловен  - от полиция, войска и т.н.

Силвестър Сталоун особено държи, филмът да бъде заснет в центъра на някой от горещите глобални конфликти, подминавани от обществото и медиите. Преглеждайки съществуващите такива в Средния Изток, Латинска Америка и Африка, Сталоун се съветва с международни експерти, които му разказват за бирманската хунта и режисьорът поставя историята сред този геноцид.

Британският киносалон "Одеон" заедно с повече от 100 други екрана отказват показа на филма по "търговски причини".

Филмът е забранен в Мианмар /преди Бирма/, но не и от контрабандистите. Бирманските борци за свобода дори заимстват реплики от филма в своите битки като: "Живей за нищо или умри за нещо". Сталоун признава, че за него, това е едно от най-големите му филмови постижения.

Тед Кочеф, режисирал "Първа кръв" /1982/ участва като технически консултант в това продължение.

Джули Бенц е избрана за ролята на Сара, защото Сталоун е голям фен на телевизионното шоу "Декстър", в което тя участва.

Маунг Маунг Кин в ролята на бирманския диктатор Тинт е борец за свобода в реалния живот и се страхува, че приемайки тази роля, семейството му ще пострада,  но все пак се съгласява.

Сталоун планира този филм преди "Роки Балбоа" /2006/, който вече е одобрен от Метро Голдуин Майер и "Рамбо 4" остава да изчака.

33 години след Виетнамската война ветеранът Джон Рамбо се е оттеглил в Северен Тайланд близо до бирманската граница и води уединен живот в планината край Бангкок. Уморен от битки и кръвопролития, далече от проблемите, той обитава миролюбово неголям дом край реката и прекарва дните си в ремонт на стари лодки и катери. Ловува змии за местните атракциони и предлага превоз на хора и товари със старата си лодка. Въпреки че се опитва да избяга от неприятностите, те винаги го намират. Съдбата отново го призовава да хване оръжието, когато група американски мисионери, водени от Майкъл Бърнет и Сара Милър,  го търсят за наем на лодка, с която да преминат реката. Повече от 50 години Бирма е военна зона. Местните селяни и фермери се борят всеки ден за своето оцеляване срещу бруталните действия на бирманската войска. Мисионерите носят медикаменти за бежански лагер. След кратки вътрешни колебания Рамбо се съгласява да преведе Майкъл, Сара и останалите до отсрещния бряг. Поръчката е изпълнена. Два дни по-късно Джон Рамбо разбира от пастор Артър Марш, че доброволците не са се върнали и посолствата отказват да помогнат за откриването им. Пасторът е събрал група наемници и Рамбо отново е помолен да ги закара до мястото, където е оставил мисионерите. Каква е била съдбата им? Още с  пристигането си са били нападнати  от садистичния майор Тинт, начело на бирмански войници. Част от местните селяни и мисионерите са измъчвани жестоко и убити, а останалите са взети в плен. Рамбо не може да остане безучастен и поема най-смъртоносната си мисия - да спаси американските пленници от жестокия Майор Тинт...

Златна Романова

БНТ новини Още новини
Учени, изследвали опасността от хидроксихлорохина при лечение на COVID-19, се отрекоха от думите си

23:00

Учени, изследвали опасността от хидроксихлорохина при лечение на COVID-19, се отрекоха от думите си

Учени, изследвали опасността от хидроксихлорохина при лечение на COVID-19, се отрекоха от думите си
Протести в Албания срещу сексуалното насилие над деца

22:32

Протести в Албания срещу сексуалното насилие над деца

Протести в Албания срещу сексуалното насилие над деца
ИК на ГЕРБ отстрани общинското ръководство на ГЕРБ-Плевен

22:15

ИК на ГЕРБ отстрани общинското ръководство на ГЕРБ-Плевен

ИК на ГЕРБ отстрани общинското ръководство на ГЕРБ-Плевен

Филми в програмата днес
Гимназия "Черна дупка"

БНТ 1 | 05.06.2020 15:15

Гимназия "Черна дупка"

Гимназия "Черна дупка"
Един мъж и една жена в пустошта

БНТ 3 | 05.06.2020 16:15

Един мъж и една жена в пустошта

Един мъж и една жена в пустошта
Векът на България

БНТ 4 | 05.06.2020 17:00

Векът на България

Векът на България

РЕКЛАМА