"Не приличам на Тони Сопрано в истинския живот..."


Споделете с приятели


"Аз съм актьор. Върша си работата и се прибирам в къщи. Нали няма да питате шофьора на камиона за работата му?..."

Често споменава, че решението му да стане актьор се дължи на забележителната актьорска игра на Робърт де Ниро. Израства, гледайки многократно филмите с негово участие.

Италиано-американецът Джеймс Гандолфини, по прякор Джим, е роден на 18 септември 1961 г. в Уестууд, Ню Джърси. Дипломира се в университета "Рутгерс" в Ню Брансуик, Ню Джърси. Кариерата му започва в Нюйоркския театър. Дебютира на Бродуей през 1992 г. във възстановения спектакъл "Трамвай "Желание" /с Джесика Ланг и Алек Болдуин/. Преломната роля в киното идва с образа на Върджил в хита "Жесток романс"/1993, реж. Тони Скот/. Световна слава му носи рекордния сериал на "HBO" - " Семейство Сопрано", чийто първи сезон започва през 1999г. и продължава с нови. Джеймс Гандолфини има запазено място с предварително споразумение за ролята на Тони Сопрано във всички продължения, като част от основния договор. Затова отказва ролята в "Хвани ме, ако можеш"/2002, реж. Стивън Спибър/. Въпреки че често влиза в роли на брутални и войнствени герои, извън сцената и екрана е пацифист по природа.

Губи повече от 40 паунда от теглото си за ролята си в "Мексиканеца" /2001, реж. Гор Вербински/, но бързо трябва да си ги възвърне преди началото на снимките за " Семейство Сопрано", защото продуцентите не вярват, че аудиторията ще хареса "слабичък" мафиотски бос. Признава, че в действителния живот не прилича и няма нищо общо с образа на Тони Сопрано, описва се по-скоро като доста тежичък, "260-паундов Уди Алън".

За ролята си на офицер от Алабама в "Аленият прилив" /1995, реж. Тони Скот/ се позовава на Робърт Мичъм и Кари Грант - двамата актьори, на които импонира и с ролята си в " Семейство Сопрано".

Често си партнира с Джон Траволта - "Тя е толкова прекрасна" /1997, реж. Ник Касавитис/, "Гражданско дело" /1998, реж. Стивън Зейлян/, "Самотни сърца" /2006, реж. Тод Робинсън/.

Преди снимиките в образа на Еди Пул от "8мм" /1999/ се подготвя дълго, като предварително се запознава с истински продуценти и режисьори от порнобизнеса, за да почувства отблизо начина им на работа.

Най-скъпоплатената му роля е на полковник Уинтър, директор на военния затвор в "Последният замък"/2001, реж. Род Лури, /. Хонорарът е 5 млн.долара.


ЗАД КАДЪР:

- добър приятел с бившия кмет на Ню Йорк - Рудолф Джулиани;

- сестра му Джоана Гандолфини е почетен член на Съдебната система по семейните въпроси в Ню Джърси;

- свири на тромпет и саксофон;

- тренира "Крав Мага" - израелски стил на бойно изкуство;

- тригодишен брак с едно дете и развод през 2002 с бившата си съпруга Марси Вударски;

- през януари 2004 се сгодява за Лора Сомоза, през февруари 2005 годежът внезапно се разваля.

- инфаркт е установената причина за смъртта му през юни 2013.


Златна Романова