РЕКЛАМА


Държавата и намеренията. Реакциите след отложения Закон за горивата. За икономическите реалности и прогнози говори министърът на икономиката Емил Караниколов.


Събитията от последните няколко дни във връзка със Закона за горивата показаха, че има напрежение между бизнеса, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни, че Законът влиза в сила от 28 януари, а Министерство на икономиката се задължава да подготви наредба във връзка с него.

Такава наредба е изготвена и е качена за обществено обсъждане на два пъти. В резултат се появяват множество коментари, забележки и искания, отбеляза министър Караниколов и призна, че е станало ясно, че някои текстове са проблемни. Той призова всички заинтересовани страни да се включат в обсъждането на всички дискусионни текстове, така че да не се създаде напрежение с влизането в сила на Закона.

Емил Караниколов: Считам, че ако всички работим в диалог и в добро отношение, съвсем скоро ще имаме решение на всички проблеми.

Министърът на икономиката подчерта, че не само КРИБ иска отлагане на Закона. Това е поискано и от други големи работодателски организации, сред тях Минната камара, Строителната камара, дребните търговци.

Емил Караниколов: Имаше три варианта - единият: да отменим Закона. Абсолютно неприложим, защото всички казват, че трябва да има закон. Втори вариант - да оставим Законът да влезе в сила и след това да започнем да го изменяме, но това щеше да създаде абсолютни правни прецеденти, включително наказания срещу някои от субектите по този закон. Третият вариант беше да отменим влизането в сила, да съберем всички заинтересовани страни и да получим баланса - този баланс, който всички казват, че не е постигнат в момента със Закона.

Министър Караниколов беше категоричен, че Министерство на икономиката е мястото, където трябва да бъде постигнат балансът. Той изрази увереност, че при добра воля, експертите от МИ ще бъдат готови с корекция на текстовете.

На въпрос какво ще излезе от историята Валентин Златев срещу Кирил Домусчиев, Емил Караниколов отбеляза, че "това не е отношение на Министерство на икономиката. Тук не говорим само за КРИБ и Асоциацията. Общественото обсъждане на наредбата мина вече, но днес имаме нови 6 коментара по тази тема".

Емил Караниколов: Не мога да кажа дали един закон е лобистки - най-малкото още не е в сила. За да кажа дали един закон работи или не работи, дали ще се пребори със сивия сектор или не, той трябва да работи или поне да има оценка на въздействието към този закон.

Той обобщи, че всички заинтересовани страни твърдят, че този закон за този сектор трябва да го има. По думите му МИ се е спряло на най-добрия вариант, при който ще участват всички заинтересовани страни и законодателният орган. Така е гарантирано постигането на най-доброто решение.

Емил Караниколов заяви, че към момента за криза не може да се говори. "Ако говорим за забавяне на ръст - вероятно това са първоначални сигнали за криза, на които ние трябва много сериозно да обърнем внимание и да видим как ще реагираме, за да не се стигне до кризата отпреди няколко години, която беше много сериозна. Към момента няма основания за криза, но все пак търговските отношения между някои страни, повишаването на основни стоки на енергетиката - това води точно до тези неща. Това се забелязва и затова се подават тези сигнали. Как ще преодолеем евентуално нещо такова, зависи от самите нас", очерта той.

Вижте целия разговор във видеото.

Държавата и намеренията - министър Емил Караниколов
"Още от деня" - 10.01.2019

РЕКЛАМА