Документалният филм на БНТ от поредицата „Домът на вярата“ - Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец“, спечели Първа награда в раздел „операторска работа“ на XXI Международния фестивал за православно кино „Вечевой колокол“ в гр. Краснодар, Русия. С отличието беше награден операторът на документалния филм Недялко Данов.

Споделете с приятели

„Домът на вярата": Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец“ показва на зрителите традициите на духовния живот, като ни запознава с онези обители и пазители на българщината през вековете, които са живи и до днес. Личната история на Йеромонах Нектарий ни дава отправната точка, за нов поглед към духовните обители и манастири. Предизвикателствата в монашеския живот са много, но пазителите на православната вяра в манастира ги превръщат в свое преимущество. С един елегантен подход те ни показват знаците и вечните измерения на Божественото.


Екипът, създал филма, е в състав:
Сценаристи: Костадин Нушев, Николай Василев
Оператор: Недялко Данов
Режисьор: Николай Василев
Продуцент: Ивайло Огнянов
Зрителите могат да видят филма на сайта на БНТ в секция „Домът на вярата“

***
За „Вечевой колокол“ в гр. Краснодар, Русия:

Учредители на фестивала са:
- Министерството на културата на Краснодарския край;
- Администрацията на общинското образование в гр. Краснодар;
- Кубанската митрополия;
- Държавното бюджетно научно творческо учреждение "Кубански казашки хор".
Във фестивала взимат участие руски и чуждестранни държавни и независими телевизионни и радиокомпании, студии, авторски колективи и частни лица.

За Гложенски манастир „Св. Георги Победоносец“:

Манастирът „Св. Георги Победоносец” е разположен в Западния Предбалкан близо до селата Гложене и Малък Извор. Манастирът е основат в средата на 13-ти век от киевския княз Георги Глож, който се заселва около днешното село Гложене. Той основава манастира на иконата на Св. Георги Победоносец. Легендата разказва как иконата изчезвала постоянно и монасите я намирали на близкия хълм. Построили там нов манастир, който се намира и до днес на това място.
Гложенският манастир се е превърнал в революционно убежище, особено когато игумен станал Евтимий Симеонов, близък съратник на Васил Левски. През 1893 г. там бил заточен митрополит Климент, които прекарал 15 месеца в килия, само на солена риба и вода.

Филмът показва на зрителите традициите на духовния живот, като ни запознава с онези обители и пазители на българщината през вековете, които са живи и до днес. Търсейки знаците на вечните измерения на Божественото, личната история на отец Некратий - игумен на манастира и хората избрали живота там, са отправна точка за нов поглед към духовните обители.