Добрев: Утре предстои заседание на комисии в НС и институции за сделката с ЧЕЗ

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Делян Добрев подчерта, че що се отнася до това кой стои зад сделката с ЧЕЗ, засега се знае единствено, че е фирмата на Гинка Върбакова. Утре в НС ще се проведе заседание на две комисии - по енергетика и по контрол над службите. ще бъдат поканени всички заинтересувани институции - ДАН, ДАР, КЗК, Комисията по финансов контрол, както и самата Върбакова. Очакванията са за повече информация по случая. По отношение на подозренията за финансиране от офшорни компании и български банки Добрев изтъкна, че такива писма има, но те са израз само на интерес, а не са обвързващи документи за отпускане на кредити за въпросната компания.

Управляващите също имали информация, че в сделката щели да участват офшорни фирми. Въпросът бил обаче дали тези офшорнни фирми ще участват пряко в капитала на компанията, т. е. част от компанията купувач ще стане собственост на офшорки или те ще предоставят някакъв вид дълг. Досега Върбакова е заявила, че ще бъде едноличен краен собственик на компанията.

На утрешното заседание се очаква поканените институции да дадат информация за предприетите от тях действия до момента, притеснява ли ги нещо в тази сделка или не виждат нищо нередно. Управляващите искали да се уверят, че няма да се повтори паниката в обществото, която помним от 2013 година, добави Добрев. Той предполага, че в следващите дни БНБ също ще провери дали има дадени банкови гаранции или става дума само за намерения.