Дискусията "Вкусът на България" в Габрово - инициатива на "Купувам българско"

Производители и представители на туристическия бизнес от габровския регион се обединиха около искания за нормативни промени на дискусията „Вкусът на България” от кампанията „Купувам българско“. Това е втората работна среща в страната в подкрепа на кампанията на БНТ 2. На нея бяха обсъдени проблемите, с които се сблъскват местните производители и заетите в туризма. Какви са те и как могат да бъдат решени разказва Ралица Маринова.

19:30, 26.05.2017

Нормативен хаос, липсата на регулярни фермерски пазари и свръхцентрализиран държавен контрол - това са само част от проблемите, които бяха поставени по време на дискусията „Вкусът на България” в Габрово. Инициативата срещна близо 40 представители на туристическия бранш, институциите и местни производители.

Десислава Павлова е управител на хотел със 150 места. Тя споделя, че заложените в нормативната уредба изисквания за храненето на техните гости, на практика не ѝ позволяват да купува продукти от местни производители. Ощетени са и туристите, защото не могат да опитат вкуса на българската качествена и екологично произведена храна.

Десислава Павлова - управител на хотел

Десислава Павлова - управител на хотел
"Аз не мога да отида да си взема от местния производител стока, тъй като в книгата "Входящ контрол" има описано транспортното средство, с което е получен даденият продукт, и когато аз нямам това транспортно средство, трябва да избера дистрибутор. Но когато работя с дистрибутор, пак не мога да избера български производител, защото например с храненето на деца ние трябва да работим по стандарт „Стара планина”, БДС стандарт, който малко от българските производители имат.”

Петър Петров е собственик на къща за гости в Боженци и животновъд. Отглежда за мляко овце и крави. Казва, че законът му пречи да предлага продукцията си на фермерските пазари.

Петър Петров – животновъд

Петър Петров – животновъд
"Във Виена всяка събота се правят пазари, всичко се продава до обяд буквално. Продукцията се продава директно от производителите и стоката не е етикетирана, няма изисквания за хладни витрини, камери.”

Производители и преработватели на плодове пък настояха за по-честото организиране на фермерски пазари. По думите им така ще се избегнат посредниците по веригата и стоките на местните производители ще станат по-достъпни за всички.

Николета Лингорова - производител на плодове

Николета Лингорова – производител на плодове
"Надявам се с подкрепата на Общината да се намери начин фермерските пазари да бъдат по-регулярни, както е в другите градове. Това ще е добре и за колегите от туристическия бранш, и за крайния потребител, защото ще доведе до снижаване на цената и ще се избегнат посредниците, които товарят върху нашата цена в пъти, отколкото ние сме заложили като печалба.”

Местните производители и представителите на туристическия бизнес се обединиха около искането за нормативна промени, които да скъсят дистанцията между тях.

Публикуването на регистър на местните производители, редовното провеждане на фермерски пазари и организирането на по-чести срещи между туристическия бранш и производителите от региона - с това се ангажираха в резултат на днешната дискусия „Вкусът на България” от Община Габрово. Представители на законодателната власт пък обещаха да подкрепят законодателни инициативи, които да облекчат връзката туризъм-производител.

Кметът на Габрово - Таня Христова, определи днешната дискусия като изключително ползотворна. Тя очерта ангажиментите, които поема местната власт, за да създаде мост между туристическия бранш и производителите от региона.

Таня Христова – кмет на Община Габрово
"Осъзнато решение е възможността местните производители и представителите на туристическия бранш с местната общност да направят едно регионално сдружение, за да сме по-силни и да могат тези проблеми, които бяха посочени по време на дискусията, да се представят на по-високо равнище.”

От местната власт се ангажираха да бъдат инициатори и партньори и на други подобни срещи и дискусии, на които да се решават конкретните проблеми, с които се сблъскват заетите в туристическия бранш и производителите, за да могат с общи усилия да допринасят за развитието и икономическия растеж на регионите.

Дискусията „Вкусът на България” от Габрово ще бъде излъчена на 29 май, понеделник, от 18:25 часа в програмата на БНТ 2.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад