РЕКЛАМА


След среднощните решения на парламентарната правна комисия, депутатите посветиха и днешния ден на промените в Изборния кодекс. Заседанието им продължава и в този момент. За политическите скандали и предизборните
страсти - за това говорихме в студиото на "Още от деня". На пряката ни линия от парламента бе Хамид Хамид -
заместник-председател на ПГ на ДПС, заместник-председател на правната комисия в парламента.

Хамид Хамид заяви, че преференциалното гласуване не се обезмисля с предложението за вдигане на прага от гласовете за избиране. По думите му, един достатъчно известен кандидат може да бъде избран с новите прагове, а целта на предложението е кандидатите в листата да бъдат равнопоставени.

Всички народни представители на ДПС са присъствали на заседанието на НС днес, заяви зам.-председателя на ПГ на ДПС.

Хамид Хамид: Имахме кратко заседание в групата. Влязохме, но докато седнем по местата си, гласуването беше приключило. Не можем да говорим за игри с кворума, по-скоро ще цитирам известни тези и на премиера, и на господин Цветанов, че кворумът е грижа на управляващото мнозинство.

ДПС няма как да търгува присъствието си в зала, добави той.

Вчера депутатите от правната комисия решиха да се вдигне прага от гласовете за избирането на кандидат с преференция и така необходимите гласове да станат равни за един цял мандат. Преференциалният вот не се обезмисля - ДПС предлага справедлива формула за изчисление на валидните преференции по примера на Холандия и Австрия, заяви Хамид, като обясни:

Хамид Хамид: Преференциалният вот да е валиден, когато е достигната и премината съответната квота.

Абсолютно възможно е да се съберат 129 хил. гласа за кандидат за евроизборите, ако е достатъчно известен, заяви Хамид. Така по думите му кандидатите в листата стават равнопоставени.

Хамид Хамид: Ако има селски тарикат, който иска да изкара работниците от фирмата си и родата на жена си, и с 500 гласа да стане съветник в София, няма как да стане.

Номера в бюлетините има по цял свят, а предложението да се премахнат е насочено срещу по-неграмотните избиратели, заяви той.

Относно машинния вот, Хамид Хамид заяви, че за евроизборите може да се осигурят 3000 машини за гласуване, а за местните избори на есен - 6000.

Според Хамид Хамид електронното гласуване не е безопасно, защото „не се знае кой стои зад компютъра“. По думите му, електронно гласуване има само в Естония, където е претърпяло провал. Той допълни, че големи технологични компании са отхвърлили идеята за подобно гласуване в САЩ.


Депутатски скандали и предизборни промени
"Още от деня" - 14.02.2019

РЕКЛАМА