"Аз съм благодарен за дарбите, които са ми дадени и се опитвам да ги използвам по най-добрия начин"


Споделете с приятели


Роден на 28 декември 1954 г. в Монт Върнън, Ню Йорк

Висок, красив, привличащ вниманието от кино и телевизионните екрани през 80-те и 90-те, Дензъл е средното от три деца в семейството на баща - министър в Пентагона и майка - красавица, бивша госпел-изпълнителка. Родителите му се развеждат, когато е 14-годишен. След завършване на гимназията следва журналистика в университета Фордам. По това време участва в студентски спектакли, отдава се на актьорство и точно на връх дипломирането си заминава за Сан Франциско, за да се запише в Американската театрална академия. След една година напуска, за да търси работа като актьор.

С многостранен талант и сексуално излъчване, Дензъл Уошингтън няма проблеми да си намери място в редица телевизионни продукции. Първата му голяма екранна изява е в "Индиго"/1981/ на Джордж Сегал. През 80-те се снима във филми за телевизията - избран е за д-р Чандлър в медицинския хитов сериал на ЕнБиСи, чиято благородна роля изпълнява в продължение на 6 години. През 1989г. печели "Оскар" за поддържаща роля в образа на избягалия роб Трип във вълнуващия исторически шедьовър на Едуард Зуик "Слава" /1989/.

През 90-те Уошингтън е незаменимият партньор в актьорските тандеми на високобюджетни хитове като: "Версия "Пеликан" /1993/, "Филаделфия" /1993/, "Аленият прилив" /1995/, "Кураж под огън"/1996/ - за последния хонорарът му 10 млн. долара. Живее тихо и незабелязано в Лос Анджелис със съпругата си Паулета и техните 4 деца -син Джон, дъщеря Катя и двама близнаци - Малкълм и Оливия. Разсъдъчен и педантичен в работата си, през 2002 осъществява своя режисьорски дебют заедно с Антъни Фишър.

Запазена марка:

Портрети на действителни личности: Рубин Картър в "Ураган" /1999/, Малкълм Х в "Малкълм Х" /1992/, Хърман Буун в "Помни Титаните" /2000/, Франк Лукас в "Американски гангстер" /2007/ и Стийв Бико във "Вик за свобода" /1987/.

ЗАД КАДЪР:

Дензъл Уошигтън е вторият цветнокож актьор /след Сидни Поатие/, спечелил "Оскар" за главна роля - в "Тренировъчен ден"/2001/. През същата година Поатие печели почетния "Оскар" за цялостен принос.

Том Ханкс споделя, че работейки с Уошингтън във "Филаделфия" /1993, е изкарал филмова школа. Наблюдавайки Дензъл, е научил за актьорската игра повече от всеки друг досега.

По материали от сп.Premiere magazine, актьорът се конфронтира с режисьора Куентин Тарантино относно внушението в "Аленият прилив"/1995/.Тарантино е направил непочтена преработка на сценария. Дензъл го обвинява в расистки алюзии. Режисьорът е смутен и предлага да продължат разговора на неутрална територия, но Уошингтън е категоричен: "Не, ако ще дискутираме, нека го направим сега". По-късно Дензъл Уошингтън казва как все още чувства, че Тарантино е "блестящ артист".

Дензъл Уошингтън е първият афро-американски актьор спечелил две награди "Оскар". В списъка на Американския филмов институт за 100-те най-вълнуващи филми на всички времена са "Слава"/1989/ на 31-во място и "Филаделфия" /1993/ на 20-то. Снимал е и с двамата братя Скот. Ридли Скот го режисира в "Американски гангстер" /2007/. С брат му Тони Скот вече е работил в три филма: "Аленият прилив" /1995/, "Кураж под огън" /2004/ и "Дежа вю" /2006/. Отказва ролята на детектив Дейвид Милс в "Седем" /1995/; отказва роля в "Амистад" /1997/; отказва в последния момент ролята на доктор Алекс Крос в "Целуни момичетата" /1997 поради други ангажименти . През 2004г. откупува филмовите права за биографията на Сами Дейвис младши - "Сами в черно и бяло". Често си партнира със Спайк Лий и снима с режисьора Едуард Зуик.

През 2005г. играе в спектакъла на Бродуей "Юлий Цезар".През 2006г. участва в подготовката и през 2007г. си партнира с Ръсел Кроу през дългия снимачен път - от Харлем през Ню Йорк до Тайланд - за филма на Ридли Скот "Американски гангстер", завършен с успешна премиера през 2007.

- носил е военна униформа в най-малко шест от филмите си;

- добри приятели с актрисата Джулия Робъртс;

- Дензъл е кръстен на името на доктор Дензъл, който го изражда;

- първо изучава биология с надеждата да стане лекар, после превключва на полтически науки и журналистика, но се отдава на актьорството;

- завършва университета Фордъм с бакалавърска степен по журналистика;

- среща съпругата си през 1977г., когато и двамата участват с малки роли в телевизионния филм "Уилма" - пет години по-късно се женят;

- синът му Майкъл е кръстен в чест на Малкълм Х;

- 77-ми в Листата на "Empire magazinе" за 100-те секс символи във филмовата история;

- избран от "People magazine" за един от 50-те най-красиви хора в света;

- носител на наградата на Фондация "Харвард" /1996/;

- проявява благотворителност към Детския фонд на Нелсън Мандела и Центъра за лечение на болни от СПИН;

- когато бил малък заедно с майка си посещава фризьорски салон, където стара красива дама, седяща в ъгъла, моли майка му да напише цялото му име. Когато тя пита защо, дамата отговаря "защото един ден той ще забавлява милиони". Майката й дава името и по-късно разбират, че старата дама е местна гадателка;

СПОДЕЛЕНИ МИСЛИ:

"Аз съм благодарен за дарбите, които са ми дадени и се опитвам да ги използвам по най-добрия начин".

"Актьорството е просто начин да осъществиш живеенето, семейството е животът".

Златна Романова