Д-р Брънзалов, БЛС: Здравноосигурени пациенти не трябва да плащат за тестове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Здравноосигурени пациенти не трябва да плащат за тестове за COVID-19, а в България цената им е доста по-висока в сравнение с другите европейски страни, каза в Сутрешния блок на БНТ общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов – заместник-председател на БЛС.

"Трябва да се изработи точен алгоритъм по правила точно кой по здравни, противоепидемични причини трябва да бъде тестван. Пътят на този пациент трябва да бъде максимално скъсен", призова той.

При заявена от НЗОК готовност да заплаща дневно 2300-2400 теста, за около месец Здравната каса е заплатила 330 теста, очерта практиката в момента личният лекар и добави:

"Когато се появи пациент, които е съмнителен за коронавирусна инфекция, неговият път трябва да бъде мълниеносен от страна на диагностика и взимане на решение какво ще се прави с него нататък."

Д-р Брънзалов припомни, че личните лекари настояват за правото да издават направления за COVID тестове.

"Не мога да разбера защо трябва да въртя телефони, за да кажа, че пациентът ми е със съмнение за COVID. Наистина на го разбирам", реагира той.

По думите му цифрите говорят, че действащият алгоритъм има за цел да се икономисват средства, а не да се осъществява по-качествен контрол.

Целия разговор вижте във видеото.

Акценти