РЕКЛАМА


Първият филм от поредицата „Културни адреси: Европа, София” е посветен на културно-информационен център на република Чехия.

Чешкият център в София е най-старият от 22-та културни центъра на централно-европейската държава зад граница и е сред чуждестранни културни организации у нас с най-дълга история. Създаден е през 1949 г., когато в рамките на междуправителствена спогодба във София и Прага са разкрити културни представителства. Вече на 67 години, чешкият център е свързан с културата не само на София, но и на България. През 70-те години на миналия век малката кинозала на центъра е едно от местата, които фокусират интереса на интелектуалци и свободомислещи граждани, а прожекциите на филмите от Новата вълна на чешкото кино са сред най-коментираните културни събития. Преди години обединените усилия на български интелектуалци и чешката общност спасяват центъра от закриване. Културното средище сътрудничи с местни фестивали у нас, с редица държавни институции и културни организации, с училища и партньорски институции на другите европейски държави у нас. Интересен факт разкрива филмът на БНТ2, посветен на Чешкия културен център: години след като историята на съвременна Европа разделя бившата чехословашка република на две самостоятелни държави, институтът в София продължава да работи с общите усилия на чехи и словаци у нас, които успяват достойно да съхранят културните традиции помежду си и съвместно да популяризират постиженията на своите народи.

Пред камерата на БНТ в първия филм от поредицата „Културни адреси: София, Европа” застава и Иван Попйорданов, който в годините на създаването на Българския културен център в чешката столица е бил негов директор.

Чешки център
"Културни адреси: София, Европа" - 14.10.2017

РЕКЛАМА