РЕКЛАМА


Сценарий Игор Швецов

Режисьор Сергей Чекалов

В ролите: Михаил Тарабукин, Кирил Рубцов, Мухтар Гусенгаджиев, Олеся Жураковска, Сергей Деревянко, Владимир Толокоников, Виктор Соловьов Андрей Фролов, Алексей Дмитриев, Виталий Кищенко и др.

Началото на Великата отечествена война. Затворници във военно-наказателен лагер успяват да избягат, за да избегнат смъртта след новата заповед, в която са обречени на "случайна смърт". Едва оцелели, попадат в малко забутано селце, където влизат в реална битка като войници - близо до фронта, но далече от погледа на властта...


Лятото на 1941. Фронтът на войната се премества на изток, във военно-затворнически лагер пристига нов командир - Ричагин, който се разпорежда да се унищожават "боеприпаси", за да не попадат в чужди ръце. С тази заповед са натоварени група затворници с углавни престъпления, сред които и един политически - бивш съветски разузнавач с кодово име "Пикасо".

По пътя групата за "обезвреждане" попада в престрелка и в суматохата седем от тях успяват да избягат, преобличайки се в дрехите на избитите. Така пристигат в малко забутано селце, където би трябвало да живее лелята на Пикасо. Там са посрещнати като червеноармейци. Малцината местни жители ги обгрижват с храна и уважение.

Всеки от бегълците има своя цел - някой иска да се върне в родния си град, друг - да продължи с криминалния живот, трети проста не иска нищо, защото "с мен вече е свършено. Но отдихът им е кратък. Докато обмислят бъдещите си действия, далече от цивилизацията и военните действия, Ричагин претърсва цялата гора, за да ги открие, а в селото пристигат и група немски парашутисти за диверсия в тила на врага.

За "черните овце" въпросът вече е друг - да защитят селяните или да избягат, защото и "престъпникът" може да е войник в защита на отечеството"

Филмът е копродукция на Русия и Украйна с полярни оценки - в защита и срещу историята на екрана. Разказът започва с библейско послание от "Йоан" и продължава със случващото се по сценарий с тежък натурализъм.

В информация за филма от "военна история" се цитира статистика за съкращаване броя на затворниците с различни присъди /за кражби, присвояване, злоупотреби и др./ в лагери и колонии.

Те били освобождавани с указ, придружен с повиквателна за мобилизация в Червената армия като: в началото на войната били 2 300 000, към 1 юли 1944 - 1 200 000., т.е за три години около 2 млн. затворени били освободени, но същевременно били осъдени нови 1 800 000.

Златна Романова

4 епизод • Черните овце

Схватката с германците е кървава и безпощадна. Накрая остават само Маев, който се бие с майор Ричигин и един от затворниците… Двамата оцеляват. С цената на собствения си живот, тези престъпници осуетяват операция на немското диверсионно подразделение.

3 епизод • Черните овце

Хитлеристите нападат жените и един от престъпниците убива германец. Нацистите започват безчинства. Пред групичката стои въпросът дали да избягат или да останат да защитават селото.

2 епизод • Черните овце

Групата престъпници се представя за руски войници, откъснали се от частта си. Те се приютяват в селцето, където няма никакви мъже, защото са на фронта. В манастира има един дядо, който ги приема. Постепенно всеки си харесва по някоя жена. В това време новият командир на затвора, изпратен да търси Маев, започва да претърсва околноста. В същото време се появява и хитлеристката част.

1 епизод • Черните овце

На 12 май 1941 година Рзузнаването докладва, че Германия се готви да нападне Съветския съюз. Ръководството отхвърля данните, а офицерът Маев, който ги е доставил, е изпратен в затворнически лагер като предател. Но войната все пак избухва. Фронтът неудържимо напредва към вътрешността на Съюза и затворът скоро ще се окаже в ръцете на хитлеристите. Заповедта е да се ликвидират затворниците, но една групичка успява да избяга при въздушна атака на германците. Затворниците избиват конвоиращите ги и се...

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Обединените патриоти все още без решение как ще се явят на евроизборите

20:14

Обединените патриоти все още без решение как ще се явят на евроизборите

Обединените патриоти все още без решение как ще се явят на евроизборите
Брекзит може да се отрази на доставките на лекарства у нас

20:06

Брекзит може да се отрази на доставките на лекарства у нас

Брекзит може да се отрази на доставките на лекарства у нас
Макрон проведе втора среща от дебата с „жълтите жилетки“

20:02

Макрон проведе втора среща от дебата с „жълтите жилетки“

Макрон проведе втора среща от дебата с „жълтите жилетки“

Филми в програмата днес
Храм „Свети Анастасий“

БНТ 2 | 18.01.2019 21:00

Храм „Свети Анастасий“

Храм „Свети Анастасий“
Винету

БНТ HD | 18.01.2019 22:00

Винету

Винету
Нощен полет

БНТ 2 | 18.01.2019 23:25

Нощен полет

Нощен полет

РЕКЛАМА