По данни на МВР от началото на настоящата година 566 души са загинали по пътищата. През 2017 г. цифрата е била 682-ма, регистрирани са 1874 случая на блъснати пешеходци, а челните сблъсъци между превозни средства са 485. България е на второ място в Европейския съюз по брой загинали на пътя. Съществен принос за черната статистика в Европа има и Румъния, където на 1 милион души население в автомобилни катастрофи загиват два пъти повече хора отколкото във Великобритания.

Споделете с приятели


В отговор на тревожните данни Брюксел въвежда по-строги мерки за движение по пътищата, а националната ни стратегия за подобряване на безопасността поставя предизвикателството до 2020 г. жертвите на пътя да бъдат намалени с 50%, а ранените с 20% спрямо 2010 г.

В очакване на окончателната статистика за „войната на пътя“ през отминаващата 2018-та и на действията на отговорните институции, които ще бъдат предприети, журналистът Иво Никодимов и операторът Станислав Ангелов търсят отговори на някои важни въпроси във филма „Черни пътища“. Той ще бъде излъчен в рубриката „В кадър“ тази неделя (2 декември) от 20:45 часа по БНТ1.

Какви са причините за катастрофите на пътя, за хилядите ранени и стотиците загинали? Каква цена плащаме като общество и колко струва човешкият живот, загубен в пътни произшествия? Как пътищата ни да станат по-добри и по-безопасни? Могат ли шофьорите да бъдат по-внимателни и по-толерантни? По какъв начин да се подобри ефективността на контрола и наказанията при нарушения? Възможно ли е трафикът да се управлява така, че да не попадаме в тапи и задръствания? – това са само част от темите, които разглежда филмът „Черни пътища“.

В него се разказват историите на пострадали в катастрофи, чиито съдби са променени завинаги. Филмът представя мнението на експерти и на млади проектатнти относно изискванията за първокласните пътища и магистрали и за рехабилитацията на съществуващи вече пътни отсечки.

Режисьор на филма „Черни пътища“ е Мария Христова, редактор е Весела Смилец, а продуцент е Надя Обретенова.

Гледайте филма „Черни пътища“ в рубриката „В кадър“ на 2 декември (неделя) от 20,45 часа по БНТ1!