РЕКЛАМА


Режисьор Дейвид Слейд

В ролите: Джон Малкович, Ричард Койл, Клер Фой, Ясмин Ал Масри, Дейвид Хофлин, Крис Перфети, Трейси Айфичър и др.

"Лидер, мечтател, революционер, пират"

Нова легенда за Черната брада

На Бахамски остров, с беззаконие и кражби, властва капитан Едуард Тийч, известен още като Черната брада. Стръвта за врагове и поклонници на свободата трябва да е една - новоизобретеният морски хронометър. Но в мътни води се случват и други неща...

Въведението е обещаващо: "През 1712 Британската корона предлага награда за онзи, който изобрети уред за точна навигация в открито море". /Но тук това е между другото и битката е прекалено лична.../

Началото е през 1729 с атака от пиратски кораб срещу кралски. В нападението английският лекар Том Лоу унищожава скицата на хронометър, измерващ морската дължина и убива изобретателя, за да го... спаси. Всъщност Лоу е британски агент под прикритие с мисия да достави изобретението в Лондон и да арестува морски фантом, за когото се вярва, че е мъртъв. Планът почти сработва, но свършва с плена му на тайнствен остров, където властва Черната брада.

Негов враг е губернаторът на Ямайка - Уилям Джагър, който вярва, че го е убил или поне някой, който много прилича на него. Последното е вярно и Джагър го разбира, но се надява да го открие пак с примамка. Стръвта е липсващият, но важен за корабоплаването уред, изобретен от занаятчията Джон Харисън. /на него е посветен друг филм - "Географска дължина"/.

Според исторически хроники Черната брада е бил капитан на шхуна, преди да стане "независим" пират след Испанското нашествие в златните пиратски години на ХVІІІ век. Британската "чистка" на Карибите го изселва в Каролина, но е атакуван от Вирджиния, чийто губернатор може би е неговият последен екзекутор.

Във филма с Джон Малкович Черната брада воюва с държави и демони на таен остров, Живее с жена, която страда от фобия и е преследван от виденията на съпругата си, изпаднала в лудост с невъобразима жестокост след разкрития за самоличността му. Индиански вожд му продава земя, а пленникът Лоу се опитва да го отрови, преди да усети, че всъщност повече му симпатизира.

Морето крие тайни и скрити чувства се разменят между всички - английски аристократи, испански завоеватели, пирати, туземци, пленници и Негова милост - "в плен на порока" и пълното отрицание: "Аз вече не съм англичанин, защото повече не искам да бъда управляван, надзираван, възпитаван, поучаван, облаган, заклеймяван, оценяван, осъждан, порицаван и обесен. Аз не съм дявола, а този, който го прогони"...

Идеен сценарист на сериала "Лутер" /2010-18/ и епизоди от "Доктор Ху" и "Фантоми", Нийл Крос разбърква сюжет, в който очевидно "историята не е толкова важна, а посланието", което засега остава само в един сезон на "Череп и кости" от продуциращата телевизия NBC.

Златна Романова

9 епизод • Череп и кости

Гюлета валят над Санта Кампаня от кораба на Джагър. Лоу решава да се бие за спасението на острова и обитателите му. Битката е жестока, но англичаните са победени. Антоанет убива Селима, Черната брада убива Джагър и Антоанет. Лоу убеждава Черната брада да напусне острова, защото само така създадената от него „нация” може да оцелее и... занася на новия губернатор на Ямайка отрязаната глава със същия печат с череп и кости, който самият той е поставил на черепа на Черната брада след операцията.

Вижте повече

8 епизод • Череп и кости

Комодор поема към испанската флотилия, за да изпълни плана си да я потопи, но на хоризонта се забелязва корабът на Джагър. Черната брада решава да го потопи, Чарли се противопоставя. С извинението, че това е метеж, Тийч го намушква и го изхвърля зад борда. Кейт е бременна и иска да се отърве от детето. Лоу й отказва и тя пие „плодогонна” отрова. Лоу й прелива от своята кръв и я спасява.

7 епизод • Череп и кости

Роуз е изчезнала и Нели се безпокои, затова търси помощта на Лоу и Флеч. Скоро разбират, че в дъното стои Нена. Тя убеждава Балфър да й помогне, Лоу да бъде набеден за убийството и на Роуз, и на самата Нена, което тя сама инсценира. Балфър разкрива на Флеч и Кейт кой всъщност е Томас Лоу. И макар Лоу да е виновен за страданията му, Балфър – като честен човек, казва истината за вината на Нена и... трябва да изтърпи 40 камшика, но Лоу го замества.

6 епизод • Череп и кости

Том Лоу признава на Кейт, че е „човек на краля” и е имал задача да убие Черната брада. Лоу решава да предаде Черната брада на губернатора на Каролина, за да се отърве от Джагър. Тийч побеждава Лоу в схватка и пита Чарли и Селима дали да го убие. Лоу пробива дупка с трепана в главата на Комодора. Джагър разкрива плана на Черната брада да потопи испанската флотилия. Въпреки „лечението”, Черната брада продължава да има видения.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Драгомир Стойнев: Мая Манолова не може да спечели София без гласовете на БСП

23:31

Драгомир Стойнев: Мая Манолова не може да спечели София без гласовете на БСП

Драгомир Стойнев: Мая Манолова не може да спечели София без гласовете на БСП
Тома Биков: Победата и загубата в София ще бъдат символа на тези избори очевидно

23:21

Тома Биков: Победата и загубата в София ще бъдат символа на тези избори очевидно

Тома Биков: Победата и загубата в София ще бъдат символа на тези избори очевидно
Коя е сватовницата, запознала принц Хари с Меган Маркъл?

22:51

Коя е сватовницата, запознала принц Хари с Меган Маркъл?

Коя е сватовницата, запознала принц Хари с Меган Маркъл?

Филми в програмата днес
Омагьосаното езеро

БНТ 1 | 21.09.2019 15:00

Омагьосаното езеро

Омагьосаното езеро
Язовецът 00:00:28

БНТ 2 | 21.09.2019 15:30

Язовецът

Язовецът
Лодка в гората

БНТ 1 | 21.09.2019 16:20

Лодка в гората

Лодка в гората

РЕКЛАМА