РЕКЛАМА


Режисьор Дейвид Слейд

В ролите: Джон Малкович, Ричард Койл, Клер Фой, Ясмин Ал Масри, Дейвид Хофлин, Крис Перфети, Трейси Айфичър и др.

"Лидер, мечтател, революционер, пират"

Нова легенда за Черната брада

На Бахамски остров, с беззаконие и кражби, властва капитан Едуард Тийч, известен още като Черната брада. Стръвта за врагове и поклонници на свободата трябва да е една - новоизобретеният морски хронометър. Но в мътни води се случват и други неща...

Въведението е обещаващо: "През 1712 Британската корона предлага награда за онзи, който изобрети уред за точна навигация в открито море". /Но тук това е между другото и битката е прекалено лична.../

Началото е през 1729 с атака от пиратски кораб срещу кралски. В нападението английският лекар Том Лоу унищожава скицата на хронометър, измерващ морската дължина и убива изобретателя, за да го... спаси. Всъщност Лоу е британски агент под прикритие с мисия да достави изобретението в Лондон и да арестува морски фантом, за когото се вярва, че е мъртъв. Планът почти сработва, но свършва с плена му на тайнствен остров, където властва Черната брада.

Негов враг е губернаторът на Ямайка - Уилям Джагър, който вярва, че го е убил или поне някой, който много прилича на него. Последното е вярно и Джагър го разбира, но се надява да го открие пак с примамка. Стръвта е липсващият, но важен за корабоплаването уред, изобретен от занаятчията Джон Харисън. /на него е посветен друг филм - "Географска дължина"/.

Според исторически хроники Черната брада е бил капитан на шхуна, преди да стане "независим" пират след Испанското нашествие в златните пиратски години на ХVІІІ век. Британската "чистка" на Карибите го изселва в Каролина, но е атакуван от Вирджиния, чийто губернатор може би е неговият последен екзекутор.

Във филма с Джон Малкович Черната брада воюва с държави и демони на таен остров, Живее с жена, която страда от фобия и е преследван от виденията на съпругата си, изпаднала в лудост с невъобразима жестокост след разкрития за самоличността му. Индиански вожд му продава земя, а пленникът Лоу се опитва да го отрови, преди да усети, че всъщност повече му симпатизира.

Морето крие тайни и скрити чувства се разменят между всички - английски аристократи, испански завоеватели, пирати, туземци, пленници и Негова милост - "в плен на порока" и пълното отрицание: "Аз вече не съм англичанин, защото повече не искам да бъда управляван, надзираван, възпитаван, поучаван, облаган, заклеймяван, оценяван, осъждан, порицаван и обесен. Аз не съм дявола, а този, който го прогони"...

Идеен сценарист на сериала "Лутер" /2010-18/ и епизоди от "Доктор Ху" и "Фантоми", Нийл Крос разбърква сюжет, в който очевидно "историята не е толкова важна, а посланието", което засега остава само в един сезон на "Череп и кости" от продуциращата телевизия NBC.

Златна Романова

9 епизод • Череп и кости

Гюлета валят над Санта Кампаня от кораба на Джагър. Лоу решава да се бие за спасението на острова и обитателите му. Битката е жестока, но англичаните са победени. Антоанет убива Селима, Черната брада убива Джагър и Антоанет. Лоу убеждава Черната брада да напусне острова, защото само така създадената от него „нация” може да оцелее и... занася на новия губернатор на Ямайка отрязаната глава със същия печат с череп и кости, който самият той е поставил на черепа на Черната брада след операцията.

Вижте повече

8 епизод • Череп и кости

Комодор поема към испанската флотилия, за да изпълни плана си да я потопи, но на хоризонта се забелязва корабът на Джагър. Черната брада решава да го потопи, Чарли се противопоставя. С извинението, че това е метеж, Тийч го намушква и го изхвърля зад борда. Кейт е бременна и иска да се отърве от детето. Лоу й отказва и тя пие „плодогонна” отрова. Лоу й прелива от своята кръв и я спасява.

7 епизод • Череп и кости

Роуз е изчезнала и Нели се безпокои, затова търси помощта на Лоу и Флеч. Скоро разбират, че в дъното стои Нена. Тя убеждава Балфър да й помогне, Лоу да бъде набеден за убийството и на Роуз, и на самата Нена, което тя сама инсценира. Балфър разкрива на Флеч и Кейт кой всъщност е Томас Лоу. И макар Лоу да е виновен за страданията му, Балфър – като честен човек, казва истината за вината на Нена и... трябва да изтърпи 40 камшика, но Лоу го замества.

6 епизод • Череп и кости

Том Лоу признава на Кейт, че е „човек на краля” и е имал задача да убие Черната брада. Лоу решава да предаде Черната брада на губернатора на Каролина, за да се отърве от Джагър. Тийч побеждава Лоу в схватка и пита Чарли и Селима дали да го убие. Лоу пробива дупка с трепана в главата на Комодора. Джагър разкрива плана на Черната брада да потопи испанската флотилия. Въпреки „лечението”, Черната брада продължава да има видения.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Джеф Безос дава 10 милиарда за борба с климатичните промени

23:59

Джеф Безос дава 10 милиарда за борба с климатичните промени

Джеф Безос дава 10 милиарда за борба с климатичните промени
Френският парламент обсъжда пенсионната реформа на фона на скандал

23:30

Френският парламент обсъжда пенсионната реформа на фона на скандал

Френският парламент обсъжда пенсионната реформа на фона на скандал
Опашката от тирове на ГКПП "Капитан Андреево" достигна 18 километра

23:10

Опашката от тирове на ГКПП "Капитан Андреево" достигна 18 километра

Опашката от тирове на ГКПП "Капитан Андреево" достигна 18 километра

Филми в програмата днес
Приключенията на Илайъс

БНТ 1 | 18.02.2020 14:30

Приключенията на Илайъс

Приключенията на Илайъс
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 18.02.2020 14:45

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
Магна аура - изгубеният град

БНТ 1 | 18.02.2020 15:10

Магна аура - изгубеният град

Магна аура - изгубеният град

РЕКЛАМА