site.'.bnt1 Неделя от 08:40 ч.

РЕКЛАМА

Българският аналог на кулата в Пиза 00:06:48

13.01.2019 | Частен случай

Българският аналог на кулата в Пиза

Българският аналог на кулата в Пиза
Кои са най-честите нарушения на превозвачите? 00:05:42

06.01.2019 | Частен случай

Кои са най-честите нарушения на превозвачите?

Кои са най-честите нарушения на превозвачите?
Достатъчна ли е европейска здравна карта, за да получите спешна помощ у нас? 00:07:29

16.12.2018 | Частен случай

Достатъчна ли е европейска здравна карта, за да получите спешна помощ у нас?

Достатъчна ли е европейска здравна карта, за да получите спешна помощ у нас?
Приемат ли по (не)успех в елитните гимназии? 00:07:51

09.12.2018 | Частен случай

Приемат ли по (не)успех в елитните гимназии?

Приемат ли по (не)успех в елитните гимназии?

Вижте всички броеве


"Всеки частен случай, който представяме, е възможност да потърсим общественото измерение на даден проблем, разказва редакторът на предаването Весела Смилец. Всяка лична история е посвоему драматична за хората, които я преживяват, но и показателна за всички нас, които не сме застраховани от опасността да попаднем в капана на сходни обстоятелства, понякога тъжно повтарящи се."

Конкретните примери в предаването илюстрират пропуски в законите, административни недостатъци, повтарящи се грешки, а понякога и куриози, които предизвикват обществената чувствителност, провокират по-задълбочено вглеждане в проблемите, ангажират емоционално. Те провокират отговорните институции да намерят смисъла на своята абстрактна обществена функция в конкретната отговорност и внимание към всеки частен случай.

След 4-годишна пауза специалният репортаж на Мая Димитрова за един от множеството случаи на имотни измами с фалшиво пълномощно отбеляза завръщането на "Частен случай" в ефира на БНТ. За самата Мая Димитрова това също е своеобразно завръщане в популярната рубрика, в която тя за 15 години е разказала на зрителите стотици частни случаи.

"Гражданското самочувствие е част от гражданското съзнание. Хората, които застават със своята лична история пред камерата, не търсят връзки или съдействие по втория начин. Те проявяват гражданска отговорност, оголват своя проблем, за да го превърнем в казус за обществото" – смята един от авторите на предаването.

Над рубриката "Частен случай", която се излъчва в неделя, след новините в 8:30 часа, работят журналистите от дирекция „Информация“ на обществената телевизия. С годините отразяването на новините и актуалните събития в различни области на живота е тренирало усета им за важното в морето от изявления и изостря чувствителността за справедливост. Познаването на законите и проблемите е важно условие всяка от историите в "Частен случай" да бъде разказана не като "клюка за съседа", а като поука за всеки.

Продукцията "Частен случай" е донесла на БНТ поредица от национални награди за висока социална чувствителност в 6 издания на фестивала "Българската Европа". През 2014 г. на Мая Димитрова е присъдена и голямата награда в същия журналистически конкурс, а година по-рано е призьор на Годишните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Всяка седмица в поредицата "Частен случай" журналистите от БНТ разкриват конкретни примери за данъчни измами, за трансгранични замърсявания и фирми-фантоми – прекрачват от безличната терминология в територията на личното преживяване. Сигналите, получени на зрителската поща на БНТ (gledam@bnt.bg) или адресирани до екипа на предаването (chasten@bnt.bg) могат да бъдат Вашият "Частен случай".


Екип

Мая Димитрова

Мая Димитрова
Водещ и репортер

Весела Смилец

Весела Смилец
Редактор

Контакти

София, ул.Сан Стефано 29 - за предаването "Частен случай"

тел.: 02 814 2100

е-маil: chasten@bnt.bg

Фейсбук: "Частен случай"

РЕКЛАМА