РЕКЛАМА


По книгите на Харолд Мур и Джоузеф Галоуей

Сценарист и режисьор: Рандал Уолъс

В ролите: Мел Гибсън, Грег Киниър, Крис Клайн, Бари Пепър, Маделин Стоу и др.

Бащи, братя, съпрузи, синове...400 американски пехотинци срещу 4000 виетнамски войници в родината на едните и на 12000 мили от дома на другите.

Филмът на Рандал Уолъс не е първият по американската тема за Виетнам. Трагедията и абсурдът са съпреживени 23 години по-рано, сравнително скоро след края на войната, в два филма от 1979-та. Единият е без епични претенции за свръхгероизъм и бойни сцени, но с най-силната форма на протест срещу войната, жертвите, абсурда и политиката изобщо - мюзикълът "Коса" /1979/ на Милош Форман остава ненадминат в посланието за свобода и мир на всички нива. Неговият огледален събрат на върха е култовата суперпродукция на Франсис Форд Копола - "Апокалипсис сега" с жестокостта и извращението на случващото се във Виетконг.

Фактологически се доказва, че "Бяхме войници" е първият игрален филм, популярен с отразяване на "Рентгеновата битка в Зоните за кацане" на труднопроходимата виетнамска джунгла, а те са само две по места за бойни действия /LZ X-rays battle, другата е LZ-Albana/. Сценарият на филма е по хрониката на Джоузеф Галоуей - единственият допуснат и оцелял новинар от тези събития и по спомените на главния герой - генерал-лейтенант Харолд /Хал/ Мур в летописа му "Бяхме войници и...млади"

Правдоподобността в историята, както всичко в света, се оспорва, въпреки че събитията са действителни, но какви...

ВОЙНА ИЛИ ТРЕНИРОВКА: Долината Я Дранг е място на местни светилища в непроходимо плато на Виетнамската джунгла, където река Дранг преминава в Камбоджа. Няма шанс за движение, ако не познаваш местността така, както виетнамците след опита им от първата Индокитайска война с французите. Трудността сега е за американците, затова "военната репетиция" /нар. "война"/ е въздушна, с инфрачервени лъчи за ориентиране и мобилна телефонна връзка. Но и това не помага, когато теренът е прекалено чужд...

Причината за американското нападение е изпробване на нова въздушна екипировка - тежкотоварни хеликоптери с оръжие и пехотинци. Реално новата Американска въздушна кавалерия търси място за битка. Северовиетнамската армия приема. Няколко взвода американски войници са стоварени от въздуха в долината на река Дранг и това е първата от двете битки за три дни. Войната в Я Дранг се води от 14 до 18 ноември 1965 между Съединените щати и Северен Виетнам. Победа обявяват и двете страни...

ФИЛМЪТ представя първата голяма битка от Виетнамската война с болката, раните и дълга на двете страни и техните семейства, в очакване на каквито и да са новини - добри или лоши.


Въведение: "Това са действителните събития от ноември 1965 в Я Дранг на Виетнам - място, което нашата страна не помни, в една война, която не разбра. Тази история е свидетелство за младите американци, които загинаха в Долината на смъртта и почит към младежите от Виетнамската народна армия, които загинаха от нашите ръце. За да разкажа тази история, трябва да започна от началото. Но къде започва всичко това. Може би през юни 1954, когато Френска мобилна група 100 е навлязла в централните масиви на Виетнам, където ние щяхме да отидем 11 години по-късно". Х.Мур

ЗАД КАДЪР:

Генерал-лейтенат Хал Мур - главен герой в историята, умира на 10 февруари 2017.

Някои от сниманите виетнамски актьори са служили в Северовиетнамската армия, много от женските образи също са войнишки съпруги. Актрисата Маделин Стоу се запознава с реалната Джули Мур, за да разбере какво е да си съпруга на военнослужещ.

Самият автор на една от книгите - Джоузеф Галоуей, излиза от киносалона по време на сцена от филма с думите: "Това беше кошмарът ми в продължение на 36 години, не искам да го виждам отново"

Сниманите хеликоптери не са военни, а частни - от спонсори. Музиката става военен химн. В кадър у дома семействата на мобилизираните американци гледат по телевизията речта на Линдън Джонсън от 28 юли 1965: "Защо сме във Виетнам"

*Златна Романова


БНТ новини Още новини
Продължава обиколката на китайския президент Си Дзинпин в Европа

22:46

Продължава обиколката на китайския президент Си Дзинпин в Европа

Продължава обиколката на китайския президент Си Дзинпин в Европа
Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

22:13

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия
Румъния ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим

21:28

Румъния ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим

Румъния ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим

Филми в програмата днес
Сид - дете на науката

БНТ 1 | 25.03.2019 14:25

Сид - дете на науката

Сид - дете на науката
Гимназия "Черна дупка"

БНТ 1 | 25.03.2019 15:15

Гимназия "Черна дупка"

Гимназия "Черна дупка"
Какво ще се случи

БНТ 1 | 25.03.2019 16:30

Какво ще се случи

Какво ще се случи

РЕКЛАМА