В първата десятка от 100-те най-велики личности на Франция. Роден на 27 юли 1917 г. в Сен Меритем с името Андре Закари Рембур. На тригодишна възраст се премества със семейството си в региона на Нормандия, в град Бурвил. Завършва училище на 15...

Споделете с приятели


В първата десятка от 100-те най-велики личности на Франция.

Роден на 27 юли 1917 г. в Сен Меритем с името Андре Закари Рембур. На тригодишна възраст се премества със семейството си в региона на Нормандия, в град Бурвил. Завършва училище на 15 години и започва да работи като пекар. Свири на хармоника, мандолина и тръба, участва в местния музикален бенд. В началото на 1940, докато прави музикални шоу-спектакли за войниците, променя името си на Андрел, подобно на своя идол Фернандел, чийто песни изпълнява. Започва да пише свои собствени, създавайки си собствена популярност и през 1942 година приема новото име - Бурвил. В края на войната радиото му създава слава и известност. Първата му забележителна екранна изява е във филма на Клод Отан-Лара - "Прекосяването на Париж"/1956/, разкриваща неговия потенциал на актьор и комик. Големият му успех идва под режисурата на Жерар Ури, чийто пореден филм "Лудостта на големите мечки" е заснет без участието на Бурвил. Няколоко месеца преди началото на снимките, актьорът напуска земния свят и неговата роля във филма е изпълнена от Ив Монтан. Бурвил е болен от синдрома на Кахлер и умира на 23 септември 1970 в Париж.

36 години след смъртта му французите оценяват високо комедийния му талант и дори го класират в първата десятка от 100-те най-велики личности на Франция в националната анкета, проведена от държавната телевизия Франс-2 /по модела на БиБиСи, освен Франция, същата анкета проведе и БНТ в България/.

Автор: Златна Романова