РЕКЛАМА


Не търсеше това, което откри...

Али Фокс последва мечтата си и стигна твърде далече...

Съвременен Робинзон Крузо търси рай, който обаче е населен от демоните преди него и това ще сложи край на илюзииите за човешкия подбор на земята...Ексцентричен и амбициозен учен продава къщата си и отвежда фамилията в Централна Америка, за да "строи фабрика за лед в сърцето на джунглата". Конфликтите със семейството, местния свещеник и природата са само малки препятствия в обсебващата мания.

Любимият филм на Харисън Форд, последният на актрисата Бътърфлай Маккиун и провал за касите на Холивуд, "Брегът на комарите" е необходим за недоволните от света и вярващите в себе си...

Незнанието е блажено дотолкова, че да бъдеш по-щастлив във вариант: "това, което не знаеш, не може да те нарани".

Екранизация по романа на Пол Теру, "Брегът на комарите" успява в невъзможното - да издигне Харисън Фрод с ирония...Той не е харесван, но всеки е загрижен, защото изразява нещо, което засяга вселената. Силен в убежденията си, дори и сам - човек, чийто цели се пресичат със самия него, но отказва да обърне гръб и заслужава опрощение, точно заради липсата на примирение. Всъщност, не е сам, а има най-добрата подкрепа отвътре - мълчаливото, но изразително присъствие на съпругата си, чийто думи са малко, точни и навременни, за да придадат финалния блясък на идеите му. Тя доказва, че любовта и абсолютната вярност правят нещата вероятни, дори когато са обречени....

Трилър.

САЩ, 1986г., 113 мин.

По романа на Пол Теру.

Режисьор Питър Уиър

В ролите: Харисън Форд, Хелън Мирън, Ривър Финикс и др.

Номинации "Златен глобус" за глвана роля на Харисън Форд и оригинална музика на Морис Жар /1987/.

Али Фокс никога не е живял по учебник. Семеен мъж с предана съпруга и четири деца, най-големият от които мисли, че баща му е гений. И той е! Жаден изобретател и неспокоен учен с променливи настоения и неудържима сила, който вярва, че неговата задача е да открие несвършеното в света, като го накара да проработи. Индивидуалист, който крачи по свой път и в неговия случай, този път е единственият. Али вижда потенциал във всичко около себе си, пропуснато от света - от средния американец, който просто се опитва да осигури битието до корпоративната Америка, която с един удар може да разруши нацията. Това, което наблюдава е народ, загубил духа, който прави страната му силна. Руини и разруха навсякъде - от липсата на качество в стоки до апатията в консуматорите. Достатъчно загуби за изследователския дух на Али - той отказва да стои и гледа как нещо умира пред очите му. Сякаш на шега продава къщата и пренася цялото си семейство в джунглите на Централна Америка с убеждението, че "Америка е свършена". Вдъхновен да открие по-добра цивилизация от тази, която е напуснал, той вкарва своята мания в действия, които вместо до напредък, водят до раздяла между всички. Близо до Брега на комарите, там, където според него трябва да е Раят, демони измъчват всеки, който знае много и чувства дълбоко...

Златна Романова

"Изразявайки се точно, няма такова нещо като изобретение. То е само обозначаване на нещо вече съществуващо."

"Моят баща беше изобретател, гений с всичко необикновено. Девет патента, шест проекта. Напуснал Харвард, за да получи "образование", както казваше. Аз израснах, вярвайки, че светът му принадлежи и всичко, което той казва е истина.

"Хората в Ню Йорк живеят от кучешка храна и ще те убият за четвъртинка. Не дръзваш да се разходиш от страх, някой да не ти забие ножа в ребрата. Помисли за това. Ако останеш у дома, идват през прозорците. 10-годишни маниаци-убийци на всеки уличен ъгъл. И ТЕ ходят на училище".

"Защо нещата стават лоши и по-лоши. Не могат ли да бъдат добри и по-добри. Ние приемаме разпадането им."

"Ядем, когато не сме гладни, пием, когато не сме жадни. Купуваме това, от което не се нуждаем и изхвърляме всичко полезно. Защо да продават на човека това, което иска. Продавайте това, от което не се нужаде. Преструвайте се, че имате осем тестиси, два стомаха и пари за горене. Това е грешно!"

"Погледни наоколо, как Америка тръгна по този път? Страната на обещанията, страната на възможностите. Дайте ни жалкия си отказ от плодородните си брегове. Пийте Кока-Кола! Гледайте телевизия! Желаем ви приятен ден!"

"Отиди за помощи. Вземи свободни пари. Обърни ги в престъпления - престъплението се отплаща в тази страна".

"Природата е разрушена. Исках верни ангели, точни правила. Режеш се, докато отваряш консерва с риба тон и умираш. Още ли се катериш по реката?"

"Двуцифрова инфлация и два долара за парче хляб!"

"Мъртвите неща плуват надолу по течението. Животът е срещу течението..."

"Иска се кураж, за да отидеш там - в джунглата. Не обикновен разум, а смелост в 4 сутринта".

"Стар обичай. Бъди любезен с непознатите, никога не знаеш, кога самият ти ще бъдеш такъв. Това е законът на джунгата".

"Всичко, от което се нуждаем е тук. Точно тук. Можем да живеем простичко: градинарство, прибой. Аз съм променен. Без химикали и отрови. Ако не искаш да се изкъпеш на този бряг, може би, не се нуждаеш от това."

"Татко обичаше да казва, че накрая Робинзон Крузо се връща у дома, но ние оставаме."

"Веднъж повярвал в баща си и светът ми изглеждаше малък и стар. Сега той си отиде, но аз не се страхувам да го обичам още. И светът изглежда безграничен".

БНТ новини Още новини
Ремонтират сградния фонд на "Гранична полиция" - Елхово

14:28

Ремонтират сградния фонд на "Гранична полиция" - Елхово

Ремонтират сградния фонд на "Гранична полиция" - Елхово
Тръмп отрече Г-7 да има споразумение за Иран

14:20

Тръмп отрече Г-7 да има споразумение за Иран

Тръмп отрече Г-7 да има споразумение за Иран
Чеченец разстреля грузински командос в парк в Берлин

14:02

Чеченец разстреля грузински командос в парк в Берлин

Чеченец разстреля грузински командос в парк в Берлин

Филми в програмата днес
Последният ерген

БНТ 1 | 25.08.2019 15:00

Последният ерген

Последният ерген
Неспокоен път

БНТ 2 | 25.08.2019 16:00

Неспокоен път

Неспокоен път
Триптих на вода

БНТ 3 | 25.08.2019 16:25

Триптих на вода

Триптих на вода

РЕКЛАМА