РЕКЛАМА


Четиримата Асеневци - Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II, са енциклопедичен пример за успешни владетели от българското средновековие. Първите двама възраждат старото българско царство, а наследниците им връщат властта на българите над някогашните им земи и извоюват славни победи срещу латинците и гърците. При тях България отново достига до три морета. Не на всички от първите Асеневци обаче историята признава ранга на велики царе.

Техният родственик цар Борил (1207 - 1218 г.) дълго е подценяван и омаловажаван. В историческата хронология той е описан като узурпатор на трона на малолетния Иван Асен II, който губи важни сражения и позволява от държавата да бъдат откъснати големи територии.

Почиват ли на фактите тези твърдения и посредствен владетел ли е бил цар Борил? Над тези въпроси ще помислим заедно в понеделник от 21 ч. в “История.bg” с темата за “Борил - слабият цар”.

Участници в дискусията:

Проф. Милияна Каймакамова - преподавател по Средновековна българска история в Алма Матер и Югозападния университет "Св. Неофит Рилски", автор на монографията „Власт и история в средновековна България”.

Проф. Петър Ангелов - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на книгите "Българската средновековна дипломация" и "България и българите в представите на византийците".

Проф. Пламен Павлов - историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.


Доц. д-р Александър Николов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“ и ръководител на катедра "Стара история, тракология и средновековна история“.

Гл. ас. д-р Кирил Господинов –- преподавател по Средновековна българска история в Софийския университет, изследовател на средновековната българска държава през втората половина на ХІІІ век, автор на "Свърлижката приписка като исторически извор".

Борил - слабият цар
"ИСТОРИЯ.BG" - 15.10.2018

РЕКЛАМА