В памет на Емил Шарков, който загина на 14 март преди 5 години при специализирана акция в Лясковец, БНТ излъчва документалния филм "Отрядът: Операция "Спасяване".

Споделете с приятели


В събота - 16 март, от 16:50 часа БНТ1 ще покаже филма на журналистите Надя Обретенова и Йордан Димитров, който разкрива истинското лице на баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Лентата е уникален разказ за подготовката, живота и изпитанията на българските командоси.

През 2010 година Надя Обретенова и Йордан Димитров бяха първите български журналисти, допуснати в най-секретното поделение на МВР и в продължение на три месеца живяха и се обучаваха заедно с елитните командоси. Филмът им показа тренировъчна операция по спасяване на заложници, а Надя и Йордан, неочаквано за самите тях, се оказват обект на покушението.

"Независимо от ясното съзнание, че снимаш филм, преживяването е ужасно зловещо", спомня си Надя Обретенова години след събитието и споделя, че и до днес я побиват тръпки, когато си спомни мига, в който се оказва със завързани ръце и качулка на главата.

"Отрядът: Операция "Спасяване" е истинско професионално изпитание и за оператора Недялко Данов и звукорежисьора Пламен Кацарски, които създават вълнуващата визуална и звукова среда на продукцията. Монтажът е дело на инж. Владимир Анастасов, а режисьор на филма е Елвира Илиева.

Във епизоди на филма е заснет командосът Емил Шарков. Само четири години по-късно кадрите, в които мъжът с маска на лицето подарява цвете, се превръщат в един от най-вълнуващите спомени за него. Емил Шарков губи живота си при изпълнение на служебния дълг по време на акция в гр. Лясковец през 2014 г. Информационните емисии на всички телевизии съобщават новината с кадрите, заснети от екипа на БНТ.

Излъчването на филма "Отрядът: Операция "Спасяване" на 16 март 2019 г. от 16:50 часа по БНТ1 е посветено на Емил Шарков и неговите колеги.