Генералният директор на Би Би Си Тони Хол е новият президент на EBU

Споделете с приятели

Българската национална телевизия взе участие в 80-та генерална асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) в края на месец юни в Тирана, Албания. Тази година се отбелязват и 25 години от присъединяването на страните от Източна Европа, сред които и България, към EBU. По време на асамблеята бе подчертан приносът на новите членове към развитието на Европейския съюз за радио и телевизия.


Снимка: EBU

Българската делегация отбеляза, че през последните години БНТ е била домакин на редица важни събития за организацията. Сред тях са годишното заседание на Спортния комитет към EBU през 2017 година, Международният песенен конкурс „Детската Евровизия“ 2015, както и две специализирани обучения - за репортери (практически умения за създаване на репортажи със смартфон) и за експерти по социални медии през 2014 година.

80-то общо събрание на Европейския съюз за радио и телевизия избра с абсолютно мнозинство новите президент и вицепрезидент на организацията. Генералният директор на Би Би Си Тони Хол ще поеме управлението от Жан-Пол Филипо на 1 януари 2019 година. Негов заместник ще бъде президентът на френската обществена телевизия Делфин Ернот.

Участниците в асамблеята се обединиха около идеята, че отстоявайки общи принципи, обществените медии заедно могат да утвърждават мястото си в условията на пазарната среда и новите социални медии, в защита на обществения интерес, независимостта на обществените медии и демокрацията. Според документите на форума членовете на Европейския съюз за радио и телевизия са призвани да представят всички гласове в обществото, а не само най-шумните или само тези на големите обществени групи.

Новият президент на EBU - Тони Хол, се присъединява за първи път към британската обществена телевизия през 1973 година и се радва на 28-годишна кариера там, преминавайки през различни позиции, включително главен изпълнителен директор на Би Би Си News. През 2001 година е назначен за главен изпълнителен директор на Кралската опера, но през 2013 година отново се връща в Би Би Си като генерален директор.

EBU е най-голямата организация на обществените медии в Европа. В нея членуват 73 радио- и телевизионни оператори от 56 държави в Европа и разполага с още 33 сътрудници по целия свят. Основната цел е да осигури устойчиво бъдеще на обществените медии, като предоставя на членовете си качествено съдържание от новини до спорт и музика. Разполага с функциониращ център за обучение и споделяне на опит, основан на солидарност и взаимопомощ.