РЕКЛАМА


Екипът на БНТ такси премина през една от горещите точки в Европа – границата между Унгария и Австрия, където срещна много бежанци, доброволци и превозвачи.

Известно е, че Австрия включи таксиметровите шофьори в извозването на бежанците на нейна територия.

170 евро струва курсът от лагера Никелсдорф на границата – до Виена, видя екипът на БНТ такси. Таксиметровите шофьори споделят, че често бежанците плащат с банкноти от 500 евро. Ето каква е картината в лагера Никелсдорф – кадрите, които заснеха колегите от БНТ такси.

БНТ: Какво правите тук? Защо има толкова много таксита?

Таксиметров шофьор: Защото австрийската полиция е позволила от Виена да могат да вземат бежанци и да ги возят из цяла Австрия. Но не позволяват през границата, в Австрия. Това е забранено. Само в Австрия.

БНТ: Имат ли пари?

Таксиметров шофьор: Имат много.

Доброволец: Те идват и идват. Днес е различно, дори е малко тихо сега, но очакваме да дойде нов влак или няколко нови влака с много хора, но е трудно да се каже. Различен е всеки час, различен е всеки ден.

Бежанец: Аз ще съм първият, който ще се прибере в Сирия, ако там стане безопасно. Аз ще съм първият! Имам предвид, че животът ми е там! Всеки, когото някога съм познавал, всички приятелства, които някога съм имал, цялото ми детство… Всичко ми е там. Мнението ми е, че тези европейски събития са временни, нещата се подобряват. Въпрос на време е.

image1

 

 

 

 

 

На границата между Унгария и Австрия "БНТ такси" разговаря с доброволците от австрийския Червен кръст. По това време те се приготвяха да посрещнат следващия влак с бежанци.

 

image2

 

 

 

 

 

Край лагера в Никелсдорф срещнахме и българин - германски гражданин, работещ на висока позиция в Баварските автомобилни заводи. Неговото мнение за бежанците - скоро по БНТ 1.

"БНТ такси" в лагера Никелсдорф
"БНТ Такси" - 28.09.2015

РЕКЛАМА