Тази неделя, 9 февруари, от 19:30 часа, БНТ2 ще представи „Асклепионът на Пауталия“, със сценарист Красимир Кушев, оператор Методи Стоилков и режисьор Румяна Ангелакова, епизод от поредицата „Олтарите на България“. В него зрителя ще се запознае с историята на термите в Кюстендил.

Споделете с приятелиИма стотици живи извори по българската земя. Находищата на лековитите минерални води - във Велинград, във Вършец и в Сапарева баня, в Сандански, в Хисаря, в Девин и в Добринище са прочути в цял свят. Но няма пример, като термите в Кюстендил, който да разкрива в пълна мяра тайните и разцвета на най-великата цивилизация - Римската. Неслучайно тук, в термите на Кюстендил, император Марк Аврелий написва своите знаменити съчинения.

И досега термите като строителен шедьовър и културен феномен са непокътнати. Те оцеляват дори в столетията на робски ужас, когато най-съкровените паметници на българския род и вяра са унищожени.

Но как едно постижение на отдавна погинала цивилизация има и днес свое дихание, свое битие? Ще разберете в „Асклепионът на Пауталия“ на 9 февруари, от 19.30 часа, по БНТ2!