БНТ предава пряко тържественото откриване на обновения храм "Св. Стефан" в Истанбул.

Споделете с приятели


Богослужението беше отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното присъствие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, а малко по-късно зрителите видяха тържествената церемония, на която присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов и президентът на Република Турция Реджеб Тайип Ердоган.

Извънредното студийно предаване на БНТ започна в 8:30 часа. Водещите Горан Благоев и Георги Любенов коментираха със своите гости религиозните и светските аспекти на събитието. С кадри беше припомнена историята и важното значение на храма за българската църква и народ. БНТ показа основните етапи от ремонта на църквата „Св. Стефан“ – една от малкото, изцяло съградени от метал, запазена до наши дни, паметник на културата със световно значение.

Горан Благоев разговаря с богослова гл. асистент Вeнцислав Каравълчев, историците доц. Христо Темелски и проф. Лизбет Любенова, както и с изкуствоведа доц. Благовеста Иванова за това вълнуващо събитие.

Политическите измерения на поредната официална среща на високо ниво коментираха за зрителите на БНТ евродепутатът от ЕНП - ГЕРБ Андрей Ковачев, Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика и проф. Владимир Чуков.

Речи на официалната церемония след освещаването произнесоха председателят на настоятелството на фондация „Български православни църкви“ в Турция Васил Лиазе, кметът на Истанбул Мевлют Уйсал, премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, министър-председателят на България Бойко Борисов, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Специалното предаване на БНТ с преки включвания от Истанбул продължи до 11:10 часа.