„Софийски форум за сигурност“ с медийното партньорство на Българската национална телевизия бе домакин на международната конференция „Изграждане на киберустойчиво пространство. Как да направим повече за сигурността на децата и младите хора в интернет?“, организирана в рамките на инициативата „Заедно срещу дезинформацията“. По време на събитието беше представен документалният филм „Кой е срещу теб в мрежата“ на журналистката от БНТ Надя Обретенова, която бе и модератор на конференцията.

Споделете с приятели


Почетни гости на конференцията бяха Н. Пр. зам. посланика на Нидерландия в България Питър Ван Флийт и Йорданка Фандъкова, кмет на София. Своите експертни мнения представиха: Таня Михайлова - зам.-министър на образованието, Георги Апостолов - координатор на Центъра за безопасен интернет, Ерих Ян Кудак - специалист по стратегически комуникации в кибе сигурността, Явор Колев от Националното бюро за киберсигурност, Красимир Симонски – зам.-председател на Агенцията за електронно управление и Деница Друмева от фондация „Хестия“. Участниците в дискусията потърсиха отговор на въпросите „С какви рискове най-често се сблъскват децата и младите хора в интернет?“, „Какво трябва да направят държавата, бизнесът, гражданските организации, за да предпазят младите хора“ и „Какво е бъдещето на дигиталната култура?“.

Присъстващите имаха възможност да гледат документалния филм на журналистката Надя Обретенова и Николай Тодоров – „Кой е срещу теб в мрежата?“, излъчван в рубриката на БНТ„В кадър“. Филмът акцентира именно на неетичното ползване на интернет и социалните мрежи, както и на рисковете, с които се сблъскват децата в мрежата, и начините, по които се опитват да се справят с тях.

Инициативата „Заедно срещу дезинформацията“ обединява неправителствени организации, медии, журналистически организации и висши учебни заведения, които прилагат в своята дейност правила и политики за борба с дезинформацията и фалшивите новини и информират обществото за риска от тях. Целева група на кампанията са студентите, които вече имаха възможност да се включат в поредица от лекции, организирани от „Софийски форум за сигурност“ в български университети.

Инициативата предвижда създаване на онлайн платформа за подаване на сигнали за съмнителна информация, която експертите на организацията ще анализират, след което ще публикуват експертни мнения. Основен фокус на кампанията са информации, свързани с членството на България в ЕС и НАТО, както и дейността на институциите на ЕС.

Повече за „Софийски форум за сигурност“, прочетете на www.sofiaforum.bg