Предстоящото 51-во Световно първенство по биатлон стартира в австрийския ски-център Хохфилцен на 8 февруари и ще продължи до 19 февруари. БНТ HD е единствената българска телевизия, която ще излъчи едно от най-атрактивните зимни спортни състезания за...

Споделете с приятели

Предстоящото 51-во Световно първенство по биатлон стартира в австрийския ски-център Хохфилцен на 8 февруари и ще продължи до 19 февруари. БНТ HD е единствената българска телевизия, която ще излъчи едно от най-атрактивните зимни спортни състезания за сезона.

Първенството на планетата събира най-добрите стрелци-скиори и гарантира на публиката зрелищни гонки, напрежение и безкомпромисно противопоставяне до последните метри в дистанциите. Турнирът разиграва 11 комплекта медали.

15974957_1316894881664659_6041956774605036000_oОсновен претендент за призовите места е французинът Мартен Фуркад, но участието в стартовете на руснака Антон Шипулин, германците Зимон Шемп и Арнд Пайфер, норвежците Йоханес Бьо, Емил Хегле Свендсен и Оле-Ейнар Бьорндален обещава напрегната битка за медали при мъжете.

Сред дамите най-сериозни претендентки за злато са лидерката за Световната купа - германката Лаура Далмайер, чешката звезда Габриела Коукалова, французойката Мари Дорен-Абер и финландката Кайса Макарайнен.

Талантът и добрата форма на българските биатлонисти Владимир Илиев и Красимир Анев вече получиха признание на Европейското първенство, където двамата ни водещи състезатели осигуриха на България пълен комплект медали. Сега Илиев и Анев са готови за нови големи постижения в най-значимото събитие за сезона.

Специфика на австрийския биатлонен център Хохфилцен е неговото високопланинско разположение, което усложнява подготовката и аклиматизацията на спортистите.

Изборът за дlogo-biathlon-weltmeisterschaft-querformatомакинството на Световното първенство по биатлон 2017 бе направен от Международната федерация по биатлон (IBU) още през 2012 година. Финалното гласуване даде незначителен превес, само със 7 гласа, за Хохфилцен пред шведския зимен център Естерсунд, където редовно се провеждат гонките за Световната купа. Сред претендентите за домакинство на първенството бяха руският град Тюмен, словашкият курорт Осрбли и словенският Поклюка.

Основно предимство на австрийското домакинство донесе мащабната програма за модернизация на инфраструктурата на общата стойност от 20 милиона евро. Изграден е изцяло нов център, който ще приеме всички национални отбори. Трибуни са поставени освен в зоните за стрелба, но и по ски-трасето. Така състезанието може да бъде наблюдавано едновременно от 18 500 зрители.

БНТ HD ще излъчи на живо всички 11 старта при мъжете и жените. Състезанието ще коментират Петър Иванов и Роберт Лазаров.

Гледайте Световното първенство по биатлон 2017 по БНТ HD!