Пленарната зала на Европарламента в Брюксел се превръща в телевизионно студио, за да излъчи на живо на 15 май дебата между водещите кандидати за председател на Европейската комисия.

Споделете с приятели


Шестима претенденти и трима журналисти ще участват в събитието, което БНТ ще излъчи на живо в сряда в 22 часа българско време.

Дискусията можете да проследите на живо в ефира на БНТ 2. Дебатът ще се състои пред публика и бъде предаван на 23 езика, включително онлайн на жестомимичен език.

В него ще участват шестимата водещи кандидати за поста - Нико Куе, представител на Европейска левицa, кандидатът на Европейската зелена партия Ска Келер, Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа, Маргрете Вестегер – представител на Алианса на либералите и демократите за Европa, Манфред Вебер от Европейска народна партия и кандидатът от Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс.

Зрителите ще могат да задават своите въпроси в Туитър с хаштаг #TellEurope.

Основните теми на дебата са обединени в три основни модула: „Моята Европа: каква е ползата за мен?", „Околна среда" и „Нашите ценности и светът".

За втори път Евровизия излъчва дебат на кандидатите за председател на ЕК. Първото публично представяне на позициите на претендентите за най-високия пост в Европейската комисия бе през 2014 година, когато беше въведена системата на водещите кандидати (Spitzenkandidaten) и когато за председател беше избран Жан-Клод Юнкер.