РЕКЛАМА


Зрителите ще имат възможност да гледат 1000 минути българска анимация

На 9 април (неделя) в ефира на БНТ1 стартира третото издание на формата „Лачените обувки на българското кино – анимационните филми“. В продължение на три месеца всяка неделя в праймтайма на обществената телевизия зрителите ще имат възможност да видят селекция от анимационни продукции, които очертават развитието и успехите на българското рисувано кино през годините.

Известни художници-аниматори, историци и теоретици на киното ще разкажат за големите имена в българската анимация, за историята и постиженията на автори и продукции през последните десетилетия. Водещи са кинокритикът и преподавател в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ проф. Божидар Манов и водещата на предаването „Денят започва с култура“ Александра Гюзелева – Шани.

Първата от трите специални студийни дискусии, които БНТ1 посвещава на анимационното кино, ще бъде излъчена на 9 април (неделя) от 20:45 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас“. Гости в студиото ще бъдат едни от най-изявените наши художници-аниматори Николай Тодоров, Анри Кулев, Иван Веселинов, Ценка Куюмджиева, Пенчо Кунчев, Владимир Шомов, Велислава Господинова и дългогодишният изследовател на българското анимационно кино проф. Надежда Маринчевска.

Следващите две предавания от новия сезон на „Лачените обувки на българското кино – анимационните филми“ ще бъдат излъчени на живо от Студио 1 на БНТ на 28 май и на 25 юни. Колекцията от близо 1000 минути български анимационни филми, които зрителите на БНТ1 ще имат възможност да гледат до края на юни, включва творби от първите години на българското анимационно изкуство до наши дни. Проектът се осъществява с подкрепата на Националния филмов център и Националната филмотека.

През 2014 година, по повод вековния юбилей на българската кинематография, БНТ за първи път реализира формата „Лачените обувки на българското кино“. Обществената телевизия излъчи сто емблематични български игрални филма, а зрителите избраха своите фаворити. През следващата година (2015) БНТ показа хрониката на изминалия век в поредица от 20 документални филма, обединени от поредицата „Лачените обувки на българското кино – документалните филми“.

Гледайте „Лачените обувки на българското кино – анимационните филми“ всяка събота и неделя от 19:00 часа по БНТ1!

БНТ 1 представя "Лачените обувки на българското кино - анимационните филми"
"Лачените обувки на българското кино - анимационните филми" - 05.04.2017

РЕКЛАМА