РЕКЛАМА


През 1938 г. Германия на Хитлер поглъща Австрия. През 1939 г. завзема Чехословакия, сключва пакт за ненападение със СССР и надвисва над Полша. Междувременно Италия окупира Албания. В България обществото е разделено между привържениците на Англия, САЩ и Франция, и тези, които са “за” обвързване с Германия. Държавата ни се превръща в апетитна хапка за Великите сили в стремежа им за печелене на стратегически съюзници.

Същевременно едноличното управление на цар Борис III постига редица успехи в стопанството и стабилизира вътрешната политика. Дадени са избирателни права на жените. В международен план правителствата на премиера Г. Кьосеиванов постигат отпадане на военните ограничения на Ньойския договор. Българското обществено мнение възприема възгледа, че България се управлява добре.

“България в навечерието на Втората световна война” – в понеделник от 21 ч. по БНТ с водещ доц. д-р Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания на БАН.

Гости в предаването са:Проф. дин Людмил Спасов - Пловдивски университетДоц. д-р Валери Колев - Софийски университетДоц. д-р Владимир Златарски - Институт за исторически изследвания при БАН

Проф. Николай Поппетров - Институт за исторически изследвания на БАНБългария в навечерието на Втората световна война
"ИСТОРИЯ.BG" - 14.01.2019

РЕКЛАМА