РЕКЛАМА


Когато пътуваме на Запад и преминем през ГКПП Калотина на сръбска територия, то ние отново сме в България – "Отвъдната България", която ни бе отнета през 1919 г., поради недалновидността на архитектите на Версайския мирен договор и тяхната политика "победените ще платят за всичко".

Рядко сме се замисляли каква е съдбата на сънародниците ни от Западните покрайнини след Ньойския договор! В следващия епизод на "История.bg" ще проследим тяхната зла участ през изминалите 100 години на чуждо управление и ще разберем как са отстоявали българския си род и език, с какво са се преборили.

Участници в дискусията:

Доц. Веселин Методиев - историк от Нов български университет, преподавател по Нова история на България, бивш вицепремиер, министър и депутат.Доц. Валери Колев - историк от Софийския университет, изследовател на външната политика на България и отношенията й с европейската дипломация.Доц. Александър Гребенаров - учен от Института за исторически изследвания при БАН, председател на Македонския научен институт.Д-р Ангел Джонев - историк и главен асистент в Историческия музей в Кюстендил, изследовател на политическото и стопанското минало на българския югозапад и България.


"Българите от Западните покрайнини след Ньойския договор" – в понеделник от 21 ч. по БНТ

Българите от Западните покрайнини след Ньойския договор
"ИСТОРИЯ.BG" - 04.12.2017

РЕКЛАМА