РЕКЛАМАФилм от поредицата „Битките за Европа“

Сценарий: Александър Перпелиев, Тошо Пейков.

Режисьор: Степан Поляков

Оператор: Момчил Александров

Режисьор по монтажа: Цветелина Василева

Музика: Валери Пастърмаджиев

С участието на актьорите Тери Рандъл и Джонас Толкингтън

Продукция: БНТ, Five Star Media

В епичната и решителна битка край Сливница през Българско-сръбската от 1885-а година българите печелят сензационно пред очите на цяла Европа и опазват Съединението си с Източна Румелия/от същата година/. Съединението на Княжество България е първият и може би най-важен политически акт в новата ни история. Иницииран от българските патриоти и подкрепен от младия тогава владетел, този фундаментален факт разтърсва цяла Европа. Сърбия напада обединилата се държава. Под командването на княз Александър Батенберг, начело на армията, офицери и воини започват битката край Сливница и Алдомировци. Дуелът тогава е капитани срещу генерали, поручици срещу майори. Резултатът е победа на България и вписване на битката в аналите на световната военна история.

„Капитаните печелят срещу генералите“представя непоказвани архивни кадри и снимки, с автентични възстановки и анимация на карти и диаграми от сражения. На Нешков хълм край сръбския град Цариброд /Димитровград е едно от последните и твърде кръвопролитни сражения по пътя на българите към стратегическия Ниш. Докато Цариброд все още е на българска територия и непосредствено след войната, българите извършват рядък жест, като издигат паметник на загиналите и от двете страни – и българи, и сърби. Заповедта е: „Еднаква почит за всички загинали – те са се сражавали за родината си!“ 133 години по-късно жестът е върнат от сръбска страна. Община Цариброд посрещна и осигури всички удобства за работа на българския екип от "Битките за Европа".

Five Star Media: Приключиха снимките на „Капитаните печелят срещу генералите“

Съвместна продукция на Българската национална телевизия и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп“,документалната поредица "Битките за Европа" разказва за някои от съдбоносните и значими битки през вековете в Централна и Източна Европа. Много от тях се изучават и до ден днешен в авторитетни исторически факултети и военни академии по света. Докато на особена популярност се радват историите за битки в Западна Европа или в Съединените щати, за широката публика остават неизвестни някои от онези сражения в Източната част на континента, променили облика на целия свят. Такива са последният Голям кръстоносен поход и сражението край Никопол, битките край Варна на войските, предвождани от Владислав ІІІ Ягело, известен като Владислав Варненчик, обсадата на Плевен през десетата Руско-турска война, битката за Сливница на прага на Първата Световна война и др.

Със снимки на територията на 10 държави, филмите се позовават на многогодишни изследвания на историци и военни специалисти. Включени са архивни кадри, документи и литература, отразяваща атмосферата на отминалите времена с игрална възстановка на събития и герои.

„Битките за Европа” представя големите стратези и военачалници, еволюцията на оръжията, живота на владетелите и обикновените войници, страданията на мирното население.

Битките за Европа - документална поредица на БНТ2

Ботевград - битката на героя и предателя епизод • Битките за Европа

Зима, студ и победа! Сложната шахматна стратегия на боевете в АрабаконакСценарий: Александър ПерпелиевРежисьор: Степан ПоляковОператор: Момчил АлександровРежисьор по монтажа: Цветелина ВасилеваМузика: Валери ПастърмаджиевПродукция: БНТ, Five Star MediaХодът на боевете в прохода Арабаконак през зимата на 1877г., сравними с подвизите на Анибал и Наполеон. В суровите зимни условия на Стара планина край Ботевград /мн.Орхание/ един срещу друг, начело на армиите си, се изправят героят – генерал Йосиф...

Вижте повече

Сливница: Капитаните печелят срещу генералите епизод • Битките за Европа

Филм за триумфа на българите при Сливница под прякото командване на Княз Александър І от поредицата „Битките за Европа“Документален филмСценарий: Александър Перпелиев, Тошо Пейков.Режисьор: Степан ПоляковОператор: Момчил АлександровРежисьор по монтажа: Цветелина ВасилеваМузика: Валери ПастърмаджиевС участието на актьорите Тери Рандъл и Джонас ТолкингтънПродукция: БНТ, Five Star MediaВ епичната и решителна битка край Сливница през Българско-сръбската от 1885-а година българите печелят сензационно...

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Мащабна акция в Олимп за спасяването на българин

22:50

Мащабна акция в Олимп за спасяването на българин

Мащабна акция в Олимп за спасяването на българин
Премиера на две книги на проф. Огнян Герджиков

22:33

Премиера на две книги на проф. Огнян Герджиков

Премиера на две книги на проф. Огнян Герджиков
В Австрия всички министри от партията на Кикъл подадоха оставки(обновена)

21:58

В Австрия всички министри от партията на Кикъл подадоха оставки(обновена)

В Австрия всички министри от партията на Кикъл подадоха оставки(обновена)

Филми в програмата днес
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 21.05.2019 14:25

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
Разследването на Мун

БНТ 1 | 21.05.2019 15:10

Разследването на Мун

Разследването на Мун
Константин Философ 00:00:30

БНТ 1 | 21.05.2019 16:25

Константин Философ

Константин Философ

РЕКЛАМА