РЕКЛАМА


Битките за Европа: "Ботевград - битката на героя и предателя"
Битките за Европа: "Ботевград - битката на героя и предателя" © Five Star Media

Сценарий: Александър Перпелиев

Режисьор: Степан Поляков

Оператор: Момчил Александров

Режисьор по монтажа: Цветелина Василева

Музика: Валери Пастърмаджиев

Продукция: БНТ, Five Star Media

Ходът на боевете в прохода Арабаконак през зимата на 1877г., сравними с подвизите на Анибал и Наполеон. В суровите зимни условия на Стара планина край Ботевград /мн.Орхание/ един срещу друг, начело на армиите си, се изправят героят – генерал Йосиф Гурко и предателят – потурченият германец Мехмед Али паша. В нечовешки студ предстои решаваща битка. Оръдията са разглобени и пренасяни на ръце. Войниците нощуват на открито, при минус 15 градуса. Местното население, жители на днешния Ботевград /тогава Орхание/, на Етрополе и на други градове и села оказват помощ на настъпващата руска армия.

Българите дават подробна информация за възможностите за преминаване през проходите и за движението на турските части. Замръзналите и ранени войници са подслонявани в български къщи. Руските войски бързо разгромяват противника при Саранци, а турските войски на Арабаконак разбират, че са заобиколени и без ново сражение напускат позицията. Западният отряд неумолимо напредва... Сложната шахматна партия завършва с епична победа на руските войски и българските опълченци, което води и до погрома на османската Орханийска армия.

Екипът на филма снима на историческите места при сходен климат - за постигане на максимална автентичност, в пресъздаване на историята.

Five Star Media: "Битката на Героя и Предателя" с премиера край Арабаконак

Съвместна продукция на Българската национална телевизия и Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп“,документалната поредица "Битките за Европа" разказва за някои от съдбоносните и значими битки през вековете в Централна и Източна Европа. Много от тях се изучават и до ден днешен в авторитетни исторически факултети и военни академии по света. Докато на особена популярност се радват историите за битки в Западна Европа или в Съединените щати, за широката публика остават неизвестни някои от онези сражения в Източната част на континента, променили облика на целия свят. Такива са последният Голям кръстоносен поход и сражението край Никопол, битките край Варна на войските, предвождани от Владислав ІІІ Ягело, известен като Владислав Варненчик, обсадата на Плевен през десетата Руско-турска война, битката за Сливница на прага на Първата Световна война и др.

Със снимки на територията на 10 държави, филмите се позовават на многогодишни изследвания на историци и военни специалисти. Включени са архивни кадри, документи и литература, отразяваща атмосферата на отминалите времена с игрална възстановка на събития и герои.

„Битките за Европа” представя големите стратези и военачалници, еволюцията на оръжията, живота на владетелите и обикновените войници, страданията на мирното население.

Битките за Европа - документална поредица на БНТ2

Ботевград - битката на героя и предателя епизод • Битките за Европа

Зима, студ и победа! Сложната шахматна стратегия на боевете в АрабаконакСценарий: Александър ПерпелиевРежисьор: Степан ПоляковОператор: Момчил АлександровРежисьор по монтажа: Цветелина ВасилеваМузика: Валери ПастърмаджиевПродукция: БНТ, Five Star MediaХодът на боевете в прохода Арабаконак през зимата на 1877г., сравними с подвизите на Анибал и Наполеон. В суровите зимни условия на Стара планина край Ботевград /мн.Орхание/ един срещу друг, начело на армиите си, се изправят героят – генерал Йосиф...

Вижте повече

Сливница: Капитаните печелят срещу генералите епизод • Битките за Европа

Филм за триумфа на българите при Сливница под прякото командване на Княз Александър І от поредицата „Битките за Европа“Документален филмСценарий: Александър Перпелиев, Тошо Пейков.Режисьор: Степан ПоляковОператор: Момчил АлександровРежисьор по монтажа: Цветелина ВасилеваМузика: Валери ПастърмаджиевС участието на актьорите Тери Рандъл и Джонас ТолкингтънПродукция: БНТ, Five Star MediaВ епичната и решителна битка край Сливница през Българско-сръбската от 1885-а година българите печелят сензационно...

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Помпео​ разговаря с кандидатите за президент на Украйна Порошенко и Зеленски

23:17

Помпео​ разговаря с кандидатите за президент на Украйна Порошенко и Зеленски

Помпео​ разговаря с кандидатите за президент на Украйна Порошенко и Зеленски
​Нови атаки край Триполи

22:45

​Нови атаки край Триполи

​Нови атаки край Триполи
​В Австрия издадоха наръчник за срещи с крави на алпийски пасища

22:32

​В Австрия издадоха наръчник за срещи с крави на алпийски пасища

​В Австрия издадоха наръчник за срещи с крави на алпийски пасища

Филми в програмата днес
​Дивото зове

БНТ 1 | 21.04.2019 15:00

​Дивото зове

​Дивото зове
Беленският мост

БНТ 2 | 21.04.2019 15:30

Беленският мост

Беленският мост
Такава смърт няма

БНТ 2 | 21.04.2019 15:55

Такава смърт няма

Такава смърт няма

РЕКЛАМА