Биопроизводители настояват за защита на българското производство

Производители на биозеленчуци настояват държавата да въведе регулация за вноса на продукти от Гърци, Турция и Македония, за да се защитят българските производители. Те определят земеделието у нас като едно от най-тежките сектори и смятат, че трябва да има по-голям контрол дали тези, които получават субсидии са реални производители, обработващи земята.

19:35, 09.06.2017

По данни на производители на биологични земеделски продукти у нас около 90% от биопроизводството се изнася за чужбина. Според тях не само биологичното производство, но и конвенционалното трябва да има реална защита от държавните институции, защото то има бъдеще у нас, тъй като е с високо качество. Проверява се три пъти в годината от белгийски лаборатории, акредитирани в България, а изследванията се пазят повече от 20 години.

Малкото останали стопани, които разчитат на пазар в страната ни, обаче се сблъскват с редица проблеми. Какви са те вижте в репортажа.

Росица Телкеджийска е биопроизводител от 9 години. В 10 оранжерии отглежда домати, краставици, чушки, подправки, а на полето тикви, картофи, зеле лук и други култури. Заради тежката зимата с продължилите минусови температури вложила доста средства, за да отоплява растеният в оранжериите.

Росица Телкеджийска - биопроизводител
"За да излезем на пазара с по-ранно, да имаме български домат, всички знаеме, че няма аналог като вкус и аромат, независимо дали е биологичен или конвенционален, изключително скъпо производство. Прави се внос турски, гръцки, македонски и цената... просто не е рентабилно."

Стоката от стопанството на Росица се реализира основно в търговски вериги у нас. За разлика от българските, чуждите, според биопроизводителя, поставят безмислени изисквания. За да приемат произведената продукция, дори мерят температурата в пакетите със зеленчуци.

Заради една ето такава крива чушка големите търговски вериги връщат на българските производители цялата продукция, всички зеленчуци трябва да бъдат ето така изправени под конец.

Росица Телкеджийска - биопроизводител
"Българските фирми реагират на изваждане на пакетчето, ако е едно, две, три и сторниране от стоковата разписка, по съвсем нормален начин. Това е суровина, която не търпи транспортиране обратно."

От два-три дни от това стопанство край Струмяни се бере пипер - биологично производство, а цената до пазара се оскъпява с близо 40%. Половин килограм от зеленчука след опаковане излиза оттук на цена от 3 лева.

И за още едно изискване на търговските вериги ни разказаха производители. Освен че стопаните трябва да произвеждат зеленчуци с еднакъв размер и форма, от чуждите вериги у нас изискват да спазват и точно определен цвят, особено при доматите червеният цвят, ако не отговаря по специална скала, се връща.

Стопаните имат едно предложение: За да знаят специалистите от държавните институции, които работят в сектора, реално какви са проблемите в българското земеделие, те предлагат тези служители да изкарат поне 20 дни в годината на полето. Там на място ще могат да се запознаят с производството. Защото на теория ситуацията е една, а на полето - друга, смятат биопроизводители.

Репортер: Миглена Медарова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад