Библията на моето детство

"Свободата е силата на човека и неговата мисия"

Държава: България
Година: 2012
Времетраене: 55 минути
Библията на моето детство
За продукцията

Сценарист и режисьор: Димитър Шарков

Оператор Пламен Герасимов

Продуцент БНТ

С преклонение, мъдрост и силна вяра, Бисер Киров пътува в мисията "Живот":

"Музиката е моето спасение", което сякаш Бог е нашепнал на родителите му.

Силата на реката

"Щастлив съм, че съм живял около Дунава. Мирисът й беше мирис на свободата".

"Бог ми беше подарил една особена благодат да гледаме света още от деца като свят, който не свършва тук до реката, а преминава далече, далече и след това се уверих, че наистина свободата е силата на човека и неговата мисия".

Родният дом е сърцето: Бисер Киров разказва за избора и отговорността, за семейството си, влиянието на Адвентистката църква, в която баща му е пастор и после председател. Следва с убеденост неговите вечни и мъдри послания. Посещава родния дом в Силистра, първото училище. Спомня си първия приятел, първата учителка, първото духовно увлечение, първото стихотворение, първата песен извън Църквата. Сърцето на рода е в Силистра - в дома, където са са раждали шест поколения Кирови.

Детството е откривателство.

"Моето детство беше едно откривателство, много богата със събития пътека, която ме водеше в различни части на България, запознаваше ме с различни хора. Аз съм изключително благодарен на съдбата, че този подарък е част от живота ми".

Музикалната връзка е с Добрич. Оттам е опитът с първата цигулка, в която е "скрит Богът, който трябва да пропее". Сливен е градът на войводи с дух. Пловдив е пътят към Голгота и върхът на любовта. Там е Раят на детството и Празникът на ковачите на "Свети Георги", начело с дядо му Апостол Василев Паскалев.

Бялото сладко е "магията на детството с мирис на необяснима топлина". С него започва Празникът на семейството.

Семейството е олтарът: "Може би трябва да минат години, за да усети човек светлината на тези, които са го озарили. Защото това е озарение. Това е една Божия светлина, която ти се предава, без ти да знаеш защо. Това е мястото на родителите".

"Аз съм възторжен, защото както всичко, което човек има в живота си, родителите са един от най-големите подаръци, които Бог може да даде. Това е неговият олтар и те са неговите светци". "...Всеки от тях е направил нещо, за да бъда Аз, за бъде брат ми Цвети, за да оцелеем Кирови. И не само да оцелеем, а да можем и да се изявим. А това е една благодат".

"Всеки избира там, където душата му иска и Бог му разреши"

Другият дом е сред интелектуалния и духовен мир в София на "Солунска" 10.

За бъдещето не се пести и миналото не умира.

Силата е във вярата: "Коленичи се само в църква, пред Бога" Досегът със старата Библия е съкровен в ежедневното докосване с отвъдното: "Във всичките ми духовни пътувания през тези години, смятам, че Библията в цялата си същност е онзи принципен код, който остава на човечеството, за да може да оцелее и да може да съществува. А ние всички живеем, за да можем да изпълним това, което Бог ни е предназначил и дал".

Животът е Пътят: "Радостен съм, че в това вълшебно пътуване на име "Живот", минах почти през всички гари"

*Бисер Киров има над 4500 концерта в Европа, Америка, Азия и Африка. Четири сезона е солист на "Фридрихщатпалас" в Берлин, 18 години е най-популярният чуждестранен изпълнител в ГДР. Има издадени 15 винилови плочи в Бългрия, Куба, ГДР, Полша, СССР, Испания, САЩ, както и 9 компакт диска с общ тираж над 7 млн. екземпляра. Записал е повече от 700 песни на български, руски, испански, немски и английски композитори. Името му е сред 10-те най-популярни естрадни изпълнители в Източна Европа. Лауреат е на множество международни и български фестивали.

*Филмът е посветен на 70-годишния юбилей на музиканта /р. 4 септември 1942г./.