Бездомният Бог и бездомниците с Бог

Бездомният Бог и бездомниците с Бог
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изданието ни преди Рождество Христово ви предлагаме:

„Мюсюлманите получиха подарък за Рождество, а православните - не!» Така коментира приетите поправки в Закона за вероизповеданията един от гостите Николай Панков – юрист и експерт по исляма.

„Мюсюлманите получават 100% от полагащите им се средства, православните само 30%. Все едно има данък „джизие”. Цялата философия на закона е сбъркана. Всичко си остана по старому – чуждите проповедници ще си проповядват, външното чуждестранно финансиране остава. 95% от предварителния замисъл на промените отпаднаха”.

Доц. д-р Атанас Славов – преподавател по конституционно право в СУ също беше категоричен: „Като преподавател поставям оценка 3 на релси на този закон. Имаше процедурни нарушения още от самото начало. В крайна сметка Православната църква ще получи някакви средства, но как ще ги разпределя? Липсва каквато и да е адекватна процедура по отчетност на изразходването на средствата. Задграничните служители-духовници чии интереси ще защитават, след като ще бъдат държавно финансирани – на държавата или на БПЦ? Дали това не е одържавяване на част от духовниците?”

От разговора ще разберете още – защо вероизповеданията все още се въздържат от коментари, кога ще ги направят и какво наложи така скоростно в последния работен ден, преди коледната ваканция законът да бъде приет с толкова много скандали.

На Рождество Христово с бездомните – къде ще бъдат те на празника; с кого; кой се грижи за душите им; вярват ли в Бог и близо ли е до тях църквата? Вижте един покъртителен предрождественски репортаж от Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София.

„Бог пожелава да се роди в тайна, за да не създава култ – нито за място, нито за време”.

За християнството като религия на духа,за самотата, отчуждението и общуването – моралните и емоционални бичове на днешното време, разговор за самотата и бедността, в която се ражда Младенецът, за изкушенията на съвремието да отъждествява раждането на античните божества с раждането на Спасителя и за християнството, което не е мит - размисли на архиепископ Христо (Писаров).

«Днешните рождественски празници са по същото време, когато в древността са били римските сатурналии. Църковните отци са предпочели да заместят определени езически празници, за да ги претопят. Днес хората несъзнателно създават сатурналии, защото живеем в култура на потреблението”.

Като коментар на репортажа от Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора архиепископ Хр. Писаров каза: «Да участваш в духовния процес на ближния е по-трудно, отколкото ако оставиш някъде своята лепта и не се ангажираш емоционално от контакт с него. Съвременният човек постоянно няма време. Но по-лошото е, че тази гонитба с времето няма посока. Църквата тук трябва да изиграе своята роля. Трябва да се върне активната дякония – хората, които ходят на църква трябва да знаят кои са нуждаещите се и да отиват при тях с помощ и утеха”.

Рождественски блясък отпреди седем века – какво разказват за евангелските събития, свързани с Богомладенеца мозайките на Константинополската църква „Хора”.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на «Вяра и общество» Ви пожелава светли и благословени Рождественски празници!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад