РЕКЛАМА


Режисьор Джон Мактиърнън

В ролите: Самюел Л. Джаксън, Джон Траволта, Кони Нилсен, Джовани Рибизи и др.


НАЧАЛО: Панамският канал

Агент от Федералната служба за борба с наркотиците разследва изчезването на опитен сержант с отряд войници по време на тренировка в джунглата на Колумбия

Втори общ филм за Джон Траволта и Самюел Джаксън /след "Криминале"/ от режисьора на "Умирай Трудно" и "На лов за Червения октомври" - Джон Мактиърнън, който не е снимал 13 години след "База Клейтън". Причината - законни неприятности заради криминални връзки, углавно престъпление и престой във Федерален затвор до 25 февруари 2014. Последните 2 месеца прекарва под домашен арест /в ранчото си в Уайоминг/.

"Има нива на разкритие, но с фактите се играе"

Сценаристът Джеймс Вандер има специална задача - да заблуди онези зрители, които са сигурни, че "аз знам кой е убиецът" в първите десет минути от филма. А режисьорът ги води все по-дълбоко в "джунглата" и за свое вдъхновение посочва "Рашомон" /1959/ на Акира Куросава

Phoenix Pictures

Роденият в Шанхай продуцент Майк Медавой /"Феникс Пиччърс"/ избира режисьора Мактиърнън заради умението му да включва камерата в основен водач на разказа, а в тази история най-важно е наблюдението, независимо от това кой какво говори. Иначе всички говорят различно - "невинният глупак" за един е "мозъкът на операцията" в признанията на друг. Рулетката се върти, разказите се трупат, рядко съвпадат и истината е все по-недостъпна за желаещите да стигнат до края: "Нещо наистина ужасно се случва на група хора, които са напълно изчезнали и вие наблюдавате други, които се опитват да разберат какво е било, но става все по-опасно, докато накрая всичко се обръща с главата надолу и нищо от това, което сте си мислели, не е самата истина".

През цялото време вали. Мястото е странно. Минава ураганът "Бет". Звучи музиката от "Болеро" на Равел, първата и последната сцена са снимани през буря в Панама, а целият филм - във Флорида. Американската военна база е Форт Клейтън.

"Всичко, което трябва да направим е да разкажем правилно историята"

Трениран морски сержант Нейтън Уест с шестима млади войници от спецчастите влизат на тренировъчна мисия във влажната колумбийска джунгла. Минава ураган и само двама оцеляват. Когато пристига спасителен екип, виждат как един войник убива друг и влачи трети - ранен. Разследването започва. Войниците отказват да говорят освен пред друг рейнджър.

Водещата разследването капитан Джулия Озбърн протестира и шефът й полковник Бил Стайлс призовава на помощ бившия рейнджър Том Харди. Някогашен възпитаник на Уест, сега Харди е агент от Федералната служба за борба с наркотиците, но под подозрение за незаконна дейност с дрога. Разпитите започват, всеки има своя версия, нишката се губи, а основните въпроси още нямат отговор - защо са изпратени там и после какво се е случило с другите. И най-малкото съвпадение в показанията е важно, ако издържите на лъжите до сглобяване на ужасната истина...

"Защо тази жена е насочила оръжие към главата ми". "Това е капитан Озбърн, имала е тежък ден"

"Французите са опитали да построят канал тук преди американците. Върхът на техните усилия е белязан от смъртта на 500 работници, измрели за една седмица от малария и жълта треска. Не могли да се справят с гробовете достатъчно бързо. Без значение е моралният проблем с толкова много кръстове. Затова купуват товарни кораби за винен оцет в Куба и във всеки бидон погребват по едно тяло, а после ги продават като медицински трупове из цяла Европа. И за кратко, това е техният основен източник на печалба. Както виждаш, това място винаги е намирало оригинален начин за справяне с изгодата и смъртта"

*Златна Романова

БНТ новини Още новини
Приключва сагата с къщата на Яворов

23:11

Приключва сагата с къщата на Яворов

Приключва сагата с къщата на Яворов
Жители на Перник протестираха срещу замърсяването на водите

23:01

Жители на Перник протестираха срещу замърсяването на водите

Жители на Перник протестираха срещу замърсяването на водите
България и Северна Македония заедно ще работят срещу корупцията

22:45

България и Северна Македония заедно ще работят срещу корупцията

България и Северна Македония заедно ще работят срещу корупцията

Филми в програмата днес
Сребристият жребец

БНТ 1 | 24.10.2019 14:45

Сребристият жребец

Сребристият жребец
Разследването на Мун

БНТ 1 | 24.10.2019 15:10

Разследването на Мун

Разследването на Мун
Династията Романови

БНТ 3 | 24.10.2019 15:55

Династията Романови

Династията Романови

РЕКЛАМА